Home Vijesti Sud u kaznenom postupku ‘kralju Korza’ zbog utaje poreza produžio blokadu 2,8...

Sud u kaznenom postupku ‘kralju Korza’ zbog utaje poreza produžio blokadu 2,8 milijuna kuna u novcu i dionicama

97
0

Protiv Mirka Pavičića (75) i njegovog sina Blaža (45) – poznatih riječkih poduzetnika i menadžera protiv kojih je riječko tužiteljstvo u kolovozu prošle godine podignulo optužnicu zbog utaje poreza – Županijski sud u Rijeci produžio je privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom u ukupnom iznosu od oko 2,8 milijuna kuna, saznaje portal Burin.hr. Od toga samo u novcu na tekućem, odnosno deviznom računu u banci dvojice Pavičića ostaje tako i dalje blokirana svota od oko 867 tisuća kuna, od ukupne svote od oko 5 milijuna kuna zatečenim na tim dvama računima Pavičića.

Rješenjem suca istrage ostaje i dalje blokirana 4.021 dionica Adris grupe i 69 dionica HT-a vlasništvu Mirka Pavičića, čija ukupna tržišna vrijednost iznosi oko 1,56 milijuna kuna. Mirku Pavičiću je blokirano i raspolaganje iznosom od oko 829 tisuća kuna od ukupnog iznosa od 2 milijuna kuna zatečenog na njegovom tekućem računu. Mjera je to kako bi se osiguralo oduzimanje protupravne imovinske koristi od oko 2,39 milijuna kuna, za koliko se tereti Mirko Pavičić.
Protiv Pavičića mlađeg, Blaža, produžena je privremena mjera radi osiguranja inkriminirane imovinske koristi od oko 438 tisuća kuna. Sudac istrage odredio je kako i dalje ostaje na snazi mjera zabrane otuđenja i opterećenja 245 dionica tvrtke Ericsson Nikola Tesla, 69 dionica HT-a i 7 dionica tvrtke Proficio, koje ima na svom ulagačkom računu registrirane Blaž Pavičić, a ukupna tržišna vrijednost im iznosi oko 400 tisuća kuna. Uz to, blokirana mu je na deviznom računu svota od oko 37,5 tisuća kuna, od ukupno zatečenog iznosa od 3 milijuna kuna (oko 401 tisuća eura).

U rješenju suda o produženju privremene mjere navodi se kako se odluka o blokadi temelji na dokazima u slučaju, a posebice na dokumentaciji pribavljenoj iz SAD-a, Italije i Švicarske koji ukazuju na poslovnu suradnju između tvrtki Rijekatekstil Domus, u kojem je od 1997. kao jedini dioničar upisana tvrtka AMEC, a koja je od 2008. godine u vlasništvu Mirka Pavičića, sada AMEC Rijekatekstil, s inozemnim trgovačkim društvima Maritrade Investments, Newmont International L.L.C. i Petras Textile & Capital Investment, za koje postoji sumnja da su u vlasništvu Mirka Pavičića i njegove obitelji. Provedena analiza Porezne uprave iz lipnja 2019. godine upućuje na zaključak da su u razdoblju od 2008. do 2011. godine Mirko Pavičić i članovi njegove obitelji, koristeći se navedenim trgovačkim društvima registriranim u SAD-u, kao i tvrtkom Petras Textile & Capital Investment, putem pozajmica transferirali novac na svoje hrvatske tvrtke, te po osnovi kamata na pozajmice ili podizanjem gotovine ostvarivali dohodak u inozemstvu. A taj dohodak ostvaren od primitka u inozemstvu nisu prijavili i obračunali porez na njega, premda su rezidenti Hrvatske s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, navodi se u obrazloženju odluke suda.
Rješenje o produženju privremene mjere nije pravomoćno, njega postoji pravo žalbe, o kojoj onda arbitrira vijeće Županijskog suda u Rijeci.

Hrvatskim kaznenim zakonom je za kazneno djelo utaje poreza ili carine za koje se terete Pavičići predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Previous articleSevilla novim porazom produbila krizu, Rakitić asistirao
Next articleAnimal Art Academy: Mama Ariel i djeca uživaju novogodisnje darove!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here