Home Mozaik Supermarket bez blagajni: je li to budućnost kakvu želimo?

Supermarket bez blagajni: je li to budućnost kakvu želimo?

84
0

U mnogo se europskih gradova otvaraju supermarketi bez blagajne. Napredna tehnologija temeljena na umjetnoj inteligenciji, na blagajnama i biometrijskoj detekciji.

Za odlazak u kupnju samo uzmete proizvode s polica kao iz kućne smočnice, a da hranu ne morate odnijeti na blagajnu da biste platili. Zapravo, svaki kupac može svoju kupovinu staviti u svoju torbu, u ruksak, čak i u džep. Mreža senzora i kamera šalje umjetnoj inteligenciji identifikator kupca koji će se kombinirati s proizvodima koje je kupio kako bi se stvorila košarica za plaćanje. Sve digitalno pa možete plaćati karticama, pametnim telefonima ili putem iOS i Android aplikacije: sve osim gotovine. Virtualni račun stiže u aplikaciju nekoliko minuta nakon plaćanja. Pogledajmo detaljnije implikacije ove inovacije.

Kako radi supermarket bez blagajni

Supermarket ima infracrvene kamere koje komuniciraju sa senzorima instaliranim na policama koji detektiraju proizvode i povezuju ih s ljudskim bićem koje ih preuzima. Tvrtka želi naglasiti da se sve odvija uz maksimalnu zaštitu privatnosti i bez upotrebe biometrijskih podataka.

Kupci jednostavno moraju ući u supermarket i umjesto kolica upotrijebiti ono što im se najviše sviđa. Baš kao što sustav detektira proizvod uzet s police, on također detektira kada se kupac predomisli i vrati taj proizvod. Ne postoji rizik plaćanja robe o kojoj smo se predomislili. Plaćanje se vrši direktno na izlazu putem kartica, pametnog telefona ili direktno preko aplikacije Prende&Vai. Preuzimanje aplikacije neophodno je za pristup supermarketu.

No, želimo istaknuti da unatoč nepostojanju blagajni još uvijek postoje prodavači: sedam kvalificiranih i obučenih ljudi naizmjence će pomagati kupcima i voditi ih kroz novo iskustvo kupnje.

Postoji nekoliko sličnih primjera u svijetu: prvi je inovaciju uveo Amazon sa svojom trgovinom Amazon Go u Seattleu, a potom i drugi u SAD-u i Europi. Godine 2022. njemački lanac Aldi otvorio je svoj prvi potpuno automatizirani supermarket u Greenwichu.

Tehnologija na usluzi kupcima ili obrnuto?

Automatizacija je nezaustavljiva, proces koji je započeo industrijskom revolucijom i traje sve do  danas. Posljednjih godina bilježe se veliki pomaci i prema mnogima pretvaramo se u modernu distopiju s ultra-tehnološkim supermarketima koji ne trebaju ljudsku pomoć u iskustvu kupovine. Automatizacija je oduvijek plašila ljude i u mnogim krugovima postoje oni koji pozivaju da to prestane.

Previous articleMišković: Nismo pobijedili, ali ja sam full zadovoljan!
Next articleNacistički pozdrav dubrovačkih učenika u Vukovaru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here