Home Vijesti Za Riječku regiju upozorenje na hladne valove

Za Riječku regiju upozorenje na hladne valove

187
0

Sutra će tri regije Hrvatske osjetiti utjecaj hladnih valova, upozorava Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ). Za zagrebačko područje predviđena je velika opasnost od hladnog vala, dok se za karlovačko i riječko očekuje umjerena opasnost. Ova najava stavlja naglasak na važnost poduzimanja mjera opreza, posebice zbog očekivanih niskih temperatura.

Meteoalarm: Hladnoća i Zdravstveni Rizik

Meteoalarm upućuje na “vrlo hladnu noć i jutro” s minimalnim temperaturama od -14 do -8 °C. Upozorenje se posebno odnosi na osjetljivu populaciju, uključujući starije osobe, malu djecu i beskućnike. DHMZ preporučuje građanima da budu spremni na izrazito niske temperature te da slušaju i postupaju prema savjetima nadležnih službi.

Vremenska Prognoza za Sutra

Unatoč hladnom jutru, sutra će većinu krajeva Hrvatske obasjati pretežno sunčano vrijeme, prema prognozi DHMZ-a. Ujutro će na kopnu biti mjestimične magle, dok se poslijepodne očekuje povećanje naoblake sa sjeverozapada. Na Jadranu će povremeno padati kiša, dok se u unutrašnjosti očekuje mješavina snijega i kiše.

Temperature će varirati od vrlo niskih ujutro do umjerenih dnevnih, s najnižim vrijednostima uglavnom od -11 do -6, a na Jadranu između 0 i 5 °C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 2 do 7 °C na kopnu te od 8 do 13 °C na moru.

Hladni Valovi: Utjecaj i Oprez

DHMZ ističe da hladni valovi, iako nešto manje izraženi u maksimumu smrtnosti od toplih valova, uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Upozorenje na hladnoću, kao što je vidljivo na Meteoalarm stranici, ne odnosi se samo na zdravstveni rizik već i na opskrbu energije, promet, ekonomiju i druge aspekte života.

S obzirom na niskim temperaturama, DHMZ poziva građane na pojačani oprez, osobito ako pripadaju osjetljivoj populaciji. Očekuje se da će se situacija značajno poboljšati od utorka, kada će dnevne temperature na kopnu doseći blizu 10 stupnjeva, a od četvrtka i preko 10 stupnjeva. Na moru će već sutra temperature prelaziti 10 stupnjeva, donoseći očekivano zatopljenje.

Budite spremni na hladne valove i pratite ažuriranja od strane DHMZ-a kako biste osigurali svoje zdravlje i dobrobit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here