Biznis

Sve jači kontejnerski promet željeznicom s Brajdice

Sve jači kontejnerski promet željeznicom s Brajdice

Foto: Damir Miškulin (Vlakovi u Rijeci)

Iako se možda neupućenima ne čini tako, Brajdica ima itekakve koristi od svoje riječke pruge. Liberalizacijom teretnog željezničkog prijevoza u Hrvatskoj, došlo je i do porasta kontejnerskog prijevoza željeznicom u Rijeci.

Tom prigodom, ekipa portala Brodovi u Rijeci malo je ispitala situaciju kako bi saznala koji sve željeznički prijevoznici sudjeluju u otpremi i dopremi kontejnera, kamo ti vlakovi idu i koliko često.

Tvrtka PPD Transport ima dva kontejnerska vlaka tjedno. Jedan ide na relaciji Rijeka-Banja Luka, a drugi je nedavno uvedeni Maerskov kružni vlak na relaciji Rijeka-Budimpešta-Sremska Mitrovica-Rijeka.

Brodar CMA CGM u suradnji s HŽ – Cargom ima kontejnerski vlak subotom u 23 sata iz Budimpešte za Rijeku. Ujedno HŽ – Cargo obavlja prijevoz na relaciji od Brajdice do Bosne i Hercegovine te Srbije kao i po cijeloj Hrvatskoj, a riječ je o dva ili tri vlaka dnevno.

PrijevoznikTrain Hrvatska> ima tri vlaka tjedno za Beograd i Šid.

Važnu ulogu osim prijevoznika imaju također i tvrtke agenti koje ugovaraju teret. Trenutno tvrtka AGIT preko HŽ – Carga, ali i kroz agenturu za druge, drži primat u željezničkom prometu Brajdice.

Vidljivo je iz svega da je kontejnerski prijevoz riječkom prugom itekako prisutan, a postojeći kapaciteti nisu posve iskorišteni. Mogli bi se još opteretiti s dva dodatna željeznička operatera, ali su trenutni problemi vezani uz terminal te mali kolodvor na Brajdici, koji uskoro kreće s modernizacijom.

Dok se ti radovi budu obavljali, a obavljat će se najmanje dvije godine, vlakovi s Brajdice morat će kroz centar Rijeke. Otprilike će svakodnevno proći 2-4 vlaka, a dio prometa nastojat će se obavljati noću, kako bi se smanjila mogućnost zastoja, uglavnom zbog nediscipliniranih vozača na Rivi.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kako će se akteri ove priče nositi s izazovima koji će stići s početkom radova. Problema će zasigurno biti, ima ih i sada i bez radova, ali dobrom organizacijom posla sve se može postići.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.