Home Vijesti Švorinić i Marchig: Povratak riječkog multikulturnog europskog duha

Švorinić i Marchig: Povratak riječkog multikulturnog europskog duha

1945
0
Danko Švorinić i Laura Marchig

Svečanost otkrivanja ploča s povijesnim nazivima ulica u Starom gradu komentirao je Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku koja je pred nešto manje od dvije godine pokrenula inicijativu za vizualnom dvojezičnošću.
 – Drago mi je da smo danas svjedoci jednog simboličnog koraka važnog za građanski i kulturni razvoj Rijeke kao multikulturne i višejezične sredine, simbola europske različitosti i europskog identiteta. Naša inicijativa za vizualnom dvojezičnošću u startu nije uperena protiv bilo koga, nego je usmjerena prvenstveno prema  valorizaciju bogate riječke baštine i povijesti. Činjenica je da živimo u gradu koji je nastao kao spoj nekoliko kulturnih utjecaja i na to trebamo gledati kao na našu komparativnu prednost u odnosu na monokulturne gradove. U tom smislu očekujem širenje ovog projekta i izvan Starog grada te institucionalnu zaštitu riječkih specifičnosti za što ćemo se čvrsto zalagati i u budućnosti, zaključio je.

Inicijativu je pozdravila i tajnica udruge Slobodna Država Rijeka te članica predsjedništva Liste za Rijeku Laura Marchig
– Table će omogućiti svima da se upoznaju s jednim dijelom naše prošlosti, a svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta ovom prilikom čestitam na obavljenom poslu. Naravno, za nas je to tek početak. Nadamo se da će gradske vlasti imati snage i hrabrost da se oslobode svojih strahova i predrasuda, te da će shvatiti da realizacija vizualne dvojezičnosti znači da se naš grad spreman pomiriti sa avetima prošlosti i pronaći u sebi onaj pravi multikulturalni europski duh koji mu je uvijek bio glavno obilježje. Naš cilj nije favorizirati nijednu etničku skupinu nego na ovaj način odati priznanje i talijanskoj autohtonoj kulturi koja predstavlja važan dio naše složene, ali fascinantne povijesti, istaknula je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here