Home Mozaik Tekuća biopsija: uzorak krvi mogao bi  biti dovoljan za ranu dijagnozu tumora

Tekuća biopsija: uzorak krvi mogao bi  biti dovoljan za ranu dijagnozu tumora

160
0

Jednostavan uzorak krvi koji predviđa dijagnozu tumora, povećavajući mogućnost liječenja: to je mogućnost tekuće biopsije.

Ogromna količina informacija, koje svakodnevno rastu: tumori imaju sve manje tajni jer je danas moguće okarakterizirati njihove promjene jednu po jednu, zahvaljujući tehnikama molekularnog sekvenciranja kao što je Next Generation Sequencing. U bliskoj budućnosti, za dobivanje puno podataka o tumoru, možda će biti dovoljan uzorak krvi koji bi u nekim slučajevima čak mogao omogućiti ranu dijagnozu: to su izgledi tekuće biopsije, u čije se istraživanje mnogo ulaže.

JEDNOSTAVNO KAO I VAĐENJE KRVI.

Razlog je razumljiv: tekuća biopsija može otkriti cirkulirajuću tumorsku DNA (ili ctDNA) i ako se pokaže da je na ovaj način moguće pronaći veliki dio tumorskih “markera”, ne samo da će biti lakše identificirati  karakteristike nakon postavljanja dijagnoze bez podvrgavanja pacijenata dosadnim i složenim biopsijama, ali također će biti moguće rano i dobro identificirati nove slučajeve analizom krvi koja je mnogo lakša od rendgenskih snimaka, CT-a ili drugih testova. Danas, međutim, ne postoje odobreni dijagnostički setovi, već samo eksperimentalni protokoli, kao što je naglasio Nicola Normanno, voditelj strukture stanične biologije i bioterapije talijanskog Nacionalnog instituta za rak IRCCS – Zaklade Pascale : «Vjerojatno ćemo doći do dijagnoze putem tekuće biopsije, ali to još nije moguće jer primjerice ako nađemo molekularne promjene, moramo znati iz kojeg tkiva potječu da bismo postavili dijagnozu, a još uvijek nema alata koji bi nam to osigurali. Vjerojatno ćemo u budućnosti to uspjeti, možda kombiniranjem analize različitih biomarkera.” (Focus.it)

Previous articleGradsko kazalište lutaka Rijeka: demantij na izjavu „Predstave smo morali otkazivati zbog štakora“
Next articleVIDEO: Bivša zvijezda Barce krenula prema navijaču pa završila u rupi od dva metra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here