Home Biznis Telekomi predvodnici uzleta dionica u EU

Telekomi predvodnici uzleta dionica u EU

523
0

FTSEurofirst 300 indeks europskih dionica utorak je zaključio 1,9 posto na višoj razini, a njegov uzlet predvodile su dionice telekomunikacijskog sektora na čelu s Vodafone-om. Dodatnu potporu pružili su podaci sa američkog tržišta kućama.
Američki podaci za mjesec prosinac pokazali su porast prihoda od prodaje postojećih kuća po prvi put nakon mjeseca kolovoza, pružajući potporu dioničkim tržištima diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

“Dobro je napokon vidjeti pozitivne vijesti koje pristižu sa američkog tržišta kućama. One djeluju ohrabrujuće i čini se da tržište ponovo reagira na dobre vijesti. Kako su poslovni rezultati poduzeća za prošlu godinu prilično loši, čini se da ćemo još neko vrijeme ostati u medvjeđem tržištu, a podaci sa tržišta kućama samo podgrijavaju nadu da ćemo iz medvjeđeg tržišta isplivati brže nego što su mnogi pesimisti mislili”, izjavio je Philippe Gijsels, strateg za ulaganja u Fortis banci iz Brusselsa.

Telekomi su najveći sektorski dobitnik kako je vidljivo iz rasta DJ Stoxx indeksa telekomunikacijskog sektora za 4,4 posto. Vodafone, najveći svjetski telekomunikacijski operater prema prihodima od prodaje, uzletio je 7 posto nakon što je to poduzeće objavilo poslovne rezultate koji su pobijedili očekivanja analitičara. Deutsche Telekom, France Telekom i BT Group na vrijednosti su dobili između 1,8 i 5,4 posto.

Diljem Europske Unije, ključan njemački dionički indeks DAX 30 na vrijednosti je dobio 2,43 posto, britanski FTSE 100 indeks 2,13 posto, talijanski MIBTel 1,10 posto i austrijski ATX indeks 1,03 posto

reuters/seebiz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here