Home Vijesti ‘Teški gubici’ za Ukrajinu, ‘podvizi’ ruskih vojnika i ‘lažne vijesti’ iz Kijeva....

‘Teški gubici’ za Ukrajinu, ‘podvizi’ ruskih vojnika i ‘lažne vijesti’ iz Kijeva. Ovako ruska državna TV izvještava o ukrajinskoj protuofenzivi

222
0

Početkom rujna, ukrajinska vojska pokrenula je ofenzivu na regiju Harkiv u zemlji, zbog čega su se okupacijske ruske trupe povukle prvi put od početka rata u punom opsegu. Prema neovisnim analizama, ukrajinske snage su vratile kontrolu nad tisućama četvornih kilometara. Iako je rusko ministarstvo obrane tehnički potvrdilo povlačenje, ono tvrdi da je cilj ove nove “operacije” konsolidacija njegovih trupa u Donbasu, a ne bijeg od ukrajinskog napada. Evo što su ruske TV emisije imale reći o povlačenju 11. rujna, prenosi ruski nezavisni portal Meduza.

TV stručnjak Dmitry Kiselyov spomenuo je povlačenje na samom početku svoje emisije. Istaknuo je da je prošli tjedan bio “jedan od najtežih” od početka rata, te da je “bilo posebno teško u području Harkiva, gdje su, usred juriša nadmoćnijih neprijateljskih snaga, savezničke trupe bile prisiljene napustiti ranije oslobođena naselja.”

Kiseljov je također ustvrdio da je ukrajinska vojska pretrpjela velike gubitke — te da su ruske snage uspjele stabilizirati situaciju i izbjeći okruženje. U segmentu o ukrajinskoj ofenzivi na Kupjansk, dopisnik je tvrdio da su ukrajinske snage pucale na stambena područja i da njihovim jedinicama uglavnom upravljaju zapadni plaćenici.

Gledateljima je također rečeno da ukrajinske trupe u regiji Kherson “nisu bile u mogućnosti osigurati dobitke koji su se činili mogućima na početku ofenzive”, te da je to razlog zašto su ukrajinski vojnici počeli “terorizirati civile”. Ruske trupe, rekao je dopisnik, nastavljaju osvajati položaje u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck.

Kiseljov je također tvrdio da Ukrajinci provode operacije “filtracije” na svojim novoosvojenim teritorijima, te da su “neonacisti” prijetili ubijanjem civilima – posebno onima koji su uspjeli dobiti ruske putovnice. “Sve je to jako tužno”, zaključio je.

Voditeljica Weekly Reviewa Irada Zeinalova nije ulazila u detalje o povlačenju ruske vojske u nedjelju, ali je epizoda uključivala brifing za novinare Igora Konašenkova, predstavnika ruskog Ministarstva obrane. Konašenkov je najavio “operaciju ograničavanja i organiziranja prebacivanja trupa iz pravca Izjum-Balaklija kako bi se povećali napori u području Donjecka”.

U segmentu snimljenom na terenu u Ukrajini tvrdi se da su borbe u regiji Harkiva u tijeku, ali da se “najgori mogući scenarij – opkoljavanje savezničkih snaga koje Ukrajina toliko želi – nije se ostvario.” Osim toga, rekao je dopisnik, “ukrajinsko-američko-europske” snage su u slaboj poziciji jer su tako tanke duž crte fronte.

Unatoč tome, nastavio je, Ukrajina nastavlja “širiti lažna izvješća o pobjedi”.

Sunday Time, posljednja emisija tjedna s vodećeg ruskog informativnog kanala, Channel One, gotovo da nije spominjala povlačenje ruske vojske.

“Žestoke borbe posljednjih dana: eliminacija preostalih militanata, koji su pretrpjeli ogromne gubitke dok su se pokušavali probiti do Hersona; oslobađanje strateški važnih dijelova DNR; i pregrupiranje trupa”, rekao je voditelj na vrhu epizode.

Mreža je emitirala izvatke iz Konašenkova brifinga koji su uključivali njegove tvrdnje o ukrajinskim gubicima, ali nisu prikazali njegovu najavu o “operaciji ograničavanja i organiziranja prebacivanja trupa” iz regije Harkiv.

Zatim je slijedio segment o “podvizima vojnika i zapovjednika tijekom ranije spomenutog pregrupiranja”. Dopisnik nije dao nikakve pojedinosti o “pregrupiranju”, osim što je ponovio izjavu Ministarstva obrane o “operaciji ograničavanja i organiziranja prebacivanja trupa iz područja Izjum-Balaklija”.

Previous articleUkinuta presuda Filipu Zavadlavu
Next articleGradonačelnik Crikvenice osuđen na 5 mjeseci zatvora!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here