Home Vijesti Tko stoji iza tvrtke zbog koje u Rijeci pojeftinjuje odvoz smeća?

Tko stoji iza tvrtke zbog koje u Rijeci pojeftinjuje odvoz smeća?

5691
0

Vijest o smanjenju odvoza smeća od 1. ožujka razveselila je Riječane. Rezultat je to spora KD Čistoća i Ekoplusa. Nakon što su u Gradu Rijeci novi cjenik Ekoplusa ocijenili preskupim, raspisan je javni natječaj na kojem je najpovoljniju ponudu za zbrinjavanje krupnog otpada dala tvrtka Eko-flor plus d.o.o. s kojom je Čistoća i sklopila ugovor.

Provjerili smo tko stoji iza tvrtke iz Oroslavlja s kojom je sklopljen ugovor koji je rezultirao pojeftinjenjem cijene uslugu. Prema podacima iz sudskog registra riječ je o tvrtki osnovanoj 2001. godine, a osnivači društva su -Austrijanac Erhard Schmidt i tvrtka Depos. d.o.o.

Predsjednik nadzornog odbora je Ivan Pripuz, sin Petra Pripuza kojeg mediji nazivaju ‘kraljem otpada’ zbog razgranatih veza s Milanom Bandićem i Gradom Zagrebom preko svojih tvrtki Ce-Za-R i ostalih firmi s čijim je čelnim ljudima bio povezan.

Predsjednik nadzornog odbora Pripuz mlađi u fokusu javnosti se našao nakon veze sa srpskom starletom Sorajom Vučelić, da bi u ljeto 2012. bio izboden nožem u vodičkom klubu Hacienda.

Ovlaštena osoba tvrtke je Tajana Tomašević, inače sestra ministra zdravstva Vilija Beroša. Tomašević je odgovorna osoba u tvrtkama C.I.O.S, CE-ZA-R, Metis i Eko flor Plus. Prema pisanju portala index, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odredilo je Viliju Berošu da mora biti posebno oprezan u poslovima koje njegovo Ministarstvo zdravstva ima s tvrtkama Petra Pripuza. Naime, Beroševa sestra Tajana Tomašević odgovorna je osoba u Pripuzovim tvrtkama C.I.O.S, CE-ZA-R, Metis i Eko flor Plus.

Iako je Pripuzov C.I.O.S. pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog mogućih poslova s Ministarstvom zdravstva, to nije spriječilo njegovu tvrtku da i dalje potpisuje ugovore s javnim tvrtkama i dobiva poslove na javnim natječajima. Tako su samo do sredine 2020. godine, doznaju Index Istrage, sa Zagrebačkim holdingom potpisali dva ugovora vrijedna preko 20 milijuna kuna, i to unatoč sudskom procesu u kojem Državno odvjetništvo tereti Petra Pripuza i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. U prvih 5 mjeseci prošle godine s Holdingom su potpisali okvirne sporazume vrijedne 105 milijuna kuna.

U veljači prošle godine USKOK je podigao optužnicu protiv vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza. Ovog puta zbog sumnji da je malverzacijama kod otkupa metala oštetio državni proračun za oko pet milijuna kuna.

Pripuz je vec ranije optužen u aferi Agram za navodne malverzacije s otpadom te mu se zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem sudi na zagrebackom Županijskom sudu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here