Home Mozaik Torba koju su u svemiru izgubile astronautice ISS-a

Torba koju su u svemiru izgubile astronautice ISS-a

216
0

Kutiju s alatom koju su izgubile Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara, dvije NASA-vih astronautice, tijekom aktivnosti izvan Međunarodne svemirske postaje, fotografirao je astrofizičar Gianluca Masi

Ops, ispala mi je torba”. Sitna nesreća, koja u većini slučajeva ne izaziva nikakve izvanredne posljedice. Osim ako se dotična torba ne izgubi u bespuću svemira, tijekom “šetnje” orbitom oko Zemlje. Točnije, to je ono što se prošlog 2. studenog dogodilo dvjema NASA-inih astronauticama, Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara, koje su slučajno izgubile svoju torbu s alatom tijekom aktivnosti izvan Međunarodne svemirske postaje.

Kutija, koja je sada zapravo svemirski otpad, ostat će u orbiti oko našeg planeta nekoliko tjedana, barem do povratka u atmosferu, što će se vjerojatno dogoditi u proljeće 2024. Oko 18 sati u srijedu 15. studenog, astrofizičar Gianluca Masi uspio je ovjekovječiti torbu izgubljenu u svemiru: “Uspio sam je uočiti kroz jedan od robotskih teleskopa dostupnih na stanici Virtual Telescope Project, instaliranoj u Mancianu (Grosseto), Italija. Zahvaljujući izvanrednim tehnologijama i profinjenoj mehanici koja je korištena, instrument je savršeno ciljao i pratio ovaj otpad, unatoč činjenici da se micao nebom za otprilike jedan stupanj svake tri sekunde”.

“Torba izgleda kao točka u središtu snimke – objašnjava Masi – naspram tragova koje su ostavile zvijezde dok je teleskop lovio svemirski otpad. U trenutku snimanja objekt je bio samo 13 stupnjeva iznad južnog horizonta. Vedrina lokalnog neba pridonijela je uspjehu pothvata. Nije slučajnost da je područje općine Manciano u središtu inicijative za podizanje svijesti, čiji je cilj dobiti priznanje kao područje koje treba zaštititi od svjetlosnog onečišćenja” .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here