Home Vijesti Tragom ‘Alpskog bedema’ u Rijeci i Hrvatskoj

Tragom ‘Alpskog bedema’ u Rijeci i Hrvatskoj

2332
0

U izdanju udruga Slobodna Država Rijeka povodom Dana Svetog Vida izdana je knjiga Tragom ‘Alpskog bedema’ u Rijeci i Hrvatskoj autora Vladimira Tonića i urednika Nenada Labusa. Radi se o jedinstvenom prikazu tajnovitog sustava bunkera, podzemnih prolaza i skloništa ukopanih u riječkom podzemlju i okolici na granicama Kraljevine Italije između dva svjetska rata. Radi se o iznimno zanimljivom i do sada nikako valoriziranom dijelu naše povijesti koji može postati vrijednim dijelom gradske povijesno-turističke ponude.

U klimi nepovjerenja koja je tridesetih godina prošlog stoljeća vladala u Europi među vojnim stratezima se uvriježilo mišljenje da je bolje ulagati u snažne betonske utvrde i obrambene linije nego računati na mase vojnika. Najpoznatija takva linija bila je Maginot linija u Francuskoj.

Izgradnja stalnih fortifikacija na ‘Istočnoj granici’ Kraljevine Italije zahvatila je cijelu njezinu dužinu sve do tromeđe s Austrijom. Ukupno je izgrađeno 208 utvrda na 220 kilometara granice. Ono što izdvaja talijansku fortifikaciju od srodnih pothvata ostalih europskih država jest prilična raznolikost utvrđenih objekata.

‘Alpski bedem’ je u cijeloj dužini dobro istražen, a na više mjesta stavljen i u turističku funkciji. Jedini potpuno nesitraženi i zaboravljeni dio ove fortifikacijske linije nalazi se upravo u i oko Rijeke.

Cijena knjige je 100 kuna (članska cijena za članove udruge SDR je 50 kuna) i može se nabavaiti u udruzi Slobodna Država Rijeka ili naručiti putem emaila info(at)rijeka-drzava.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here