Home Vijesti Trobonjača: Rizik od tromboze vena triput je veći ako ste na prekooceanskom...

Trobonjača: Rizik od tromboze vena triput je veći ako ste na prekooceanskom letu!

832
0

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije o nekoliko slučajeva tromboembolija i trombocitopenija nakon cijepljenja a u dijelu zemalja EU-a obustavilo se cijepljenje dio je građana zbog straha od mogućih nuspojava odustajao od cijepljenja ovim cjepivom. Nakon analize koju je provela EMA otklonjene su dileme jer je zaključak da je cjepivo sigurno i učinkovito te da je korist višestruko veća od mogućeg rizika. To će pomoći da se vrati povjerenje u ovo cjepivo i da se program cijepljenja nastavi.

Imunolog prof. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci komentirao je ovu odluku za Jutarnji list:

Drago mi je zbog odluke EMA-e o AstraZenecinu cjepivu. No, takvu sam odluku i očekivao. Kada neki lijek uzima velik broj populacije, tada se mogu očekivati i neki neželjeni događaji, kao i kod cijepljenja slučajevi tromboembolije. Tada se uvijek procjenjuje koliko korist od toga lijeka nadmašuje rizike. No, ako uzmete da je na 18 milijuna cijepljenih bilo oko 50 slučajeva tromboembolije, onda je rizik 1:360.000. Naravno, na svakom je pojedincu da odluči želi li prihvatiti taj rizik, o čemu ga liječnik treba obavijestiti. Treba imati na umu da ste prilikom prekooceanskog leta avionom izloženi tri puta većem riziku od dubinske tromboze vena. Također, pušači su izloženi riziku od tromboembolije pa ipak 30 posto populacije u Hrvatskoj puši. Prema mojem mišljenju, rizik od pojave neželjenih rijetkih slučajeva tromboembolije, ako su i povezani s AstraZenecinim cjepivom, mnogo je manji nego rizik od obolijevanja od covida.

Virusni imunolog prof. Stipan Jonjić sa Sveučilišta u Rijeci:

Jako mi je drago zbog ove odluke EMA-e i potpuno se slažem s njom. Posebno mi je drago jer je Hrvatska naručila najviše AstraZenecina cjepiva. U Velikoj Britaniji je tim cjepivom cijepljeno 12 milijuna ljudi i nije bilo problema. Jako mi je žao zbog neželjenih događaja zbog tromboembolije i smatram da ih treba detaljno proučiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here