Home Vijesti Trošelj: Rješenjem Vrhovnog suda okončava se stečaj Brodomaterijala

Trošelj: Rješenjem Vrhovnog suda okončava se stečaj Brodomaterijala

1418
1

Otvorenim pismom najuporniji vjerovnik Brodomaterijala Frane Trošelj obavijestio je javnost o rješenju Vrhovnog suda kojim je Visokom trgovačkom sudu naređeno da u roku od tri mjeseca okonča spor kojega je još 2000. godine protiv Gradske banbke Osijek pokrenuo stečajni upravitelj Brodomaterijala. Trošelj u izjavi za javnost navodi kako će se okončanjem nepotrebno pokrenutog spora konačno prekinuti kamatarenje Zagrebačka banke te nakon 12 godina od pokretanja stečajnog postupka unovčiti Brodomaterijalov objekat za manipulaciju pijeskom i završiti stečajni postupak.


Frane Trošelj

Nažalost, dugotrajnost sporenja s Gradskom bankom ozbiljno je oštetilo stečajnu masu jer će se Zagrebačkoj banci kao hipotekarnom vjerovniku morati isplatiti zatezna kamata od 1998. godine kada je banka pokrenula ovrhu sve do isplate.

Prema Trošelju, postoje čvrste indicije da je stečajni upravitelj Brodomaterijala pokrenuo i odugovlačio spor s Gradskom bankom kako bi pogodovaoa Zagrebačkoj banci da enormnim kamatama stvara ekstra profite, a svome odvjetniku da obračunom troškova po enormnim tarifama ostvari unosne zarade. Po Trošeljevoj procjeni, sporenje s Gradskom bankom omogučilo je ZABI da joj se tražbina od 3.900.000,00 kuna kamatarenjem uveća na gotovo 20 milijuna kuna, a odvjetniku Brodomaterijala zaradu od gotovo 2 milijuna kuna. Trošelj naglašava kako je stečajni upravitelj pokrenuo spor kako bi poništio ugovor o kreditu u visini od 1,5 milijuna kuna, a ZABI mora isplaćivati kamatu od 1,2 milijuna kuna godišnje…

Trošelj na kraju obraćanja javnosti pita predsjednika Trgovačkog suda Miljenka Kurobasu, koliko će nakon unovčenja Brodomaterijalovog objekta i namirenja ZABE, ostati malim dioničarima i državi kao većinskom vlasniku. Nada se da će mu isto pitanje postaviti i novi ministar financija Slavko Linić. Prema Trošeljevim procjenama radi se o gotovo 20-30 milijuna kuna. (rd)

1 COMMENT

  1. to barba frane zeli sa sebe skinuti maslaca i opravdati svoje potpise na tim kreditima ……..vidi mu se “obraz” i puni džepovi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here