Home Mozaik U Perugiji izveden recital suđenje Oskaru Piškuliću autora Laure Marchig i Diega...

U Perugiji izveden recital suđenje Oskaru Piškuliću autora Laure Marchig i Diega Zandela

122
0

Povodom Dana Sjećanja na egsodus Talijana koji su izbjegli iz Istre i Rijeke nakon II. Svjetskog rata, riječka je spisateljica Laura Marchig bila gošća Perugie, glavnog grada talijanske Regije Umbrie, zajedno sa rovinjskom novinarkom i spisateljicom sa tršćanskom adresom, Rossanom Turcinovich, te sa Diegom Zandelom talijanskim piscem, esulom rođenim u izbjeglišnom logoru Servigliano, porijeklom iz Rijeke. U sklopu cjelodnevnog programa na kojem su sudjelovali i povjesničar Giovanni Stelli i drugi, Laura Marchig i Diego Zandel, i glumica Alessandra Baldassari, izveli su doku-recital, „Suđenje Oskaru Piškuliću“. Autori teksta su Marchig i Zandel, dok režiju potpisuje sama Laura Marchig. Ovaj se kazališni tekst koji je prvi put izveden u Torinu, u prosincu 2019, temelji se na autentičnim dokumentima, tj, na izjavi Oskara Piškulića kojeg je Laura Marchig intervjuirala 1990 za dnevnik „La Voce del Popolo“, te na originalnim zapisima suđenja Riječaninu Oskaru Piškuliću koji je bio pokrenuo Talijanski državni sud nakon objave njenog intervjua.

Oskaru Piškuliću, koji je bio šef jugoslavenske tajne policije OZNA, sudilo se zbog okrutnog ubojstva riječkih autonomaša koje su likvidirali odmah nakon ulaska partizanskih brigada u Gradu Rijeci, između 3. i 4. svibnja 1945. Nakon sedam godina, koliko je trajalo suđenje, talijanska je „magistratura“ kukavički zaključila da, bez obzira što postoje čvrsti dokazi da je Oskar Piškulić, zajedno sa bliskim suradnicima, bio kriv za ubojstvo riječkih autonomaša, njima se neće dalje suditi zbog takozvane „jurisdicijske mane“ (difetto di giurisdizione). Zaključili su da se događaji nisu dogodili na talijanskom teritoriju i da se zato suđenje neće nastaviti. Rijeka-Fiume će službeno postati dio Jugoslavenske republike tek nakon potpisa Pariškog sporazuma iz 1947. godine.

U poslijepodnevnim satima, Marchig, Turcinovich i Zandel su predstavili njihove najnovije knjige: „Schmarrn“ Laure Marchig, „Esuli due volte“ (Dva puta izbjeglice) Rosanne Giuricin i “Eredità colpevole“ (Krivično nasljedstvo). O knjizi, osim autora, govorili su organizator ovog cjelodnevnog eventa, Franco Papetti, predsjednik Udruženja fiumana raseljenih po svijetu i Pročelnik za kulturu Grada Perugie, Leonardo Varasano. 

Previous articleModrić odgovorio na pitanje koja mu je bila najdraža asistencija
Next articleVeliki oblak saharske prašine stiže u Hrvatsku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here