Home Vijesti Veliki oblak saharske prašine stiže u Hrvatsku

Veliki oblak saharske prašine stiže u Hrvatsku

118
0

Prognoze iz servisa za praćenje atmosfere Copernicus pokazuju da uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine. Prašina se kreće preko Pirenejskog poluotoka, a u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku i nastaviti u smjeru sjeverne i središnje Europe, javlja N1.

Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. veljače. Prašina bi do središnje i istočne Europe mogla stići u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tijekom veljače kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Europe.Copernicus prati premještanje čestica aerosolne prašine iz Sahare od 20. veljače. Prašina bi do središnje i istočne Europe mogla stići u sljedećih nekoliko dana. Prognoze servisa pokazuju da se prašina tijekom veljače kretala iznad Kanarskih otoka i zapadne Europe.

Nošena vjetrom, prašina je još uvijek aktivna iznad Sahare, a te epizode mogle bi utjecati na kvalitetu zraka u regijama kroz koje prolazi. Copernicus predviđa da će 21. i 22. veljače oblak prašine prijeći Francusku prije nego što se nadvije nad dijelove središnje i istočne Europe, a predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

“Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirenejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama”, rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Previous articleU Perugiji izveden recital suđenje Oskaru Piškuliću autora Laure Marchig i Diega Zandela
Next article„Spartak“ – intimne scene i moćni masovni prizori uz snažnu glazbu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here