Home Biznis U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

1231
0

Veliki remont Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan ukupno 800 milijuna kuna, započeo je u prvim danima siječnja, a jučer je u lučicu Podurinj pokraj rafinerije uplovio baražni brod s novom kolonom, dugačkom 55 metara, koja će tijekom remonta biti ugrađena u postrojenje, izvijestili su u četvrtak iz Ine.

Kolona (šuplji valjak za destilaciju i druge procese u refinerijama nafte) je dopremljena iz Italije, a njena posebnost je u tome što je u jednom komadu i takva će biti montirana u rafinerijsko postrojenje Toppinga III. Iskrcaj kolone i prijevoz do mjesta ugradnje su zahtjevni, pa će transport od luke do lokacije u rafineriji, na kojoj će biti do ugradnje, trajati gotovo 24 sata, navodi se u priopćenju Ine.

Iz Ine podsjećaju da su radovi na jednom od najvećih remonta u povijesti Rafineriji nafte Rijeka i Ine započeli početkom siječnja.

“Remont se redovito i planirano održava svakih nekoliko godina, a aktivnosti koje će biti provedene ovoga puta su iznimno kompleksne i opsežne. Trajat će do travnja ove godine, nakon čega će procesi u rafineriji biti sigurniji, stabilniji, efikasniji i profitabilniji. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koji će biti provedene je 800 milijuna kuna”, navodi se u priopćenju.

Iz Ine navode da su glavni razlozi provođenja opsežnih radova povećanje operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja rafinerije, poboljšanje energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti te ispunjavanje zakonskih obveza.

Dio radova na remontu odnosi se i na rekonstrukciju dijela postrojenja radi smanjenja utjecaja na okoliš, a realizirat će se i projekt spajanja novog postrojenja Propan Propilen Spliter (PPS) na rafinerijski sustav. Obavit će se i predradnje potrebne za implementaciju razvojnih projekata, poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) i izgradnje luke u Bakru.

Provedbom svih projektnih aktivnosti produljit će se i razdoblje između dva remonta.

Iz Ine naglašavaju da se sve aktivnosti vezane uz remont i popratne projekte odvijaju prema planu te da je u projekt uključeno gotovo 2000 podizvođača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here