Biznis

U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

Veliki remont Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan ukupno 800 milijuna kuna, započeo je u prvim danima siječnja, a jučer je u lučicu Podurinj pokraj rafinerije uplovio baražni brod s novom kolonom, dugačkom 55 metara, koja će tijekom remonta biti ugrađena u postrojenje, izvijestili su u četvrtak iz Ine.

Kolona (šuplji valjak za destilaciju i druge procese u refinerijama nafte) je dopremljena iz Italije, a njena posebnost je u tome što je u jednom komadu i takva će biti montirana u rafinerijsko postrojenje Toppinga III. Iskrcaj kolone i prijevoz do mjesta ugradnje su zahtjevni, pa će transport od luke do lokacije u rafineriji, na kojoj će biti do ugradnje, trajati gotovo 24 sata, navodi se u priopćenju Ine.

Iz Ine podsjećaju da su radovi na jednom od najvećih remonta u povijesti Rafineriji nafte Rijeka i Ine započeli početkom siječnja.

“Remont se redovito i planirano održava svakih nekoliko godina, a aktivnosti koje će biti provedene ovoga puta su iznimno kompleksne i opsežne. Trajat će do travnja ove godine, nakon čega će procesi u rafineriji biti sigurniji, stabilniji, efikasniji i profitabilniji. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koji će biti provedene je 800 milijuna kuna”, navodi se u priopćenju.

Iz Ine navode da su glavni razlozi provođenja opsežnih radova povećanje operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja rafinerije, poboljšanje energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti te ispunjavanje zakonskih obveza.

Dio radova na remontu odnosi se i na rekonstrukciju dijela postrojenja radi smanjenja utjecaja na okoliš, a realizirat će se i projekt spajanja novog postrojenja Propan Propilen Spliter (PPS) na rafinerijski sustav. Obavit će se i predradnje potrebne za implementaciju razvojnih projekata, poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) i izgradnje luke u Bakru.

Provedbom svih projektnih aktivnosti produljit će se i razdoblje između dva remonta.

Iz Ine naglašavaju da se sve aktivnosti vezane uz remont i popratne projekte odvijaju prema planu te da je u projekt uključeno gotovo 2000 podizvođača.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

I zadnji brodovlasnik aktivirao jamstvo u Uljaniku, država plaća milijardu kuna!

spApril 23, 2019

Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na 5.000 kuna.

livioApril 20, 2019

Kruzer od 300 metara tri puta u Rijeci!

spApril 20, 2019

Na Trgovačkom sudu još jednom odgođen stečaj 3. maja

spApril 17, 2019

Je li prekasno za Kineze u 3.maju?

spApril 16, 2019

Rijeka druga na Kvarneru!

spApril 16, 2019

FlixBusom iz Rijeke do novih europskih destinacija za 69 kuna

spApril 16, 2019

Davor Huić: Onaj tko misli da će Kinezi doći i isplatiti pet milijardi kuna Uljanikovih dugova, jako je naivan!

spApril 14, 2019

Plenković: Kinezi vrlo brzo stižu u Uljanik!

spApril 13, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.