Biznis

U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

U Rafineriju nafte Rijeka stigla 55 metara duga kolona

Veliki remont Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan ukupno 800 milijuna kuna, započeo je u prvim danima siječnja, a jučer je u lučicu Podurinj pokraj rafinerije uplovio baražni brod s novom kolonom, dugačkom 55 metara, koja će tijekom remonta biti ugrađena u postrojenje, izvijestili su u četvrtak iz Ine.

Kolona (šuplji valjak za destilaciju i druge procese u refinerijama nafte) je dopremljena iz Italije, a njena posebnost je u tome što je u jednom komadu i takva će biti montirana u rafinerijsko postrojenje Toppinga III. Iskrcaj kolone i prijevoz do mjesta ugradnje su zahtjevni, pa će transport od luke do lokacije u rafineriji, na kojoj će biti do ugradnje, trajati gotovo 24 sata, navodi se u priopćenju Ine.

Iz Ine podsjećaju da su radovi na jednom od najvećih remonta u povijesti Rafineriji nafte Rijeka i Ine započeli početkom siječnja.

“Remont se redovito i planirano održava svakih nekoliko godina, a aktivnosti koje će biti provedene ovoga puta su iznimno kompleksne i opsežne. Trajat će do travnja ove godine, nakon čega će procesi u rafineriji biti sigurniji, stabilniji, efikasniji i profitabilniji. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koji će biti provedene je 800 milijuna kuna”, navodi se u priopćenju.

Iz Ine navode da su glavni razlozi provođenja opsežnih radova povećanje operativne raspoloživosti i pouzdanosti proizvodnih postrojenja rafinerije, poboljšanje energetske učinkovitosti i procesne sigurnosti te ispunjavanje zakonskih obveza.

Dio radova na remontu odnosi se i na rekonstrukciju dijela postrojenja radi smanjenja utjecaja na okoliš, a realizirat će se i projekt spajanja novog postrojenja Propan Propilen Spliter (PPS) na rafinerijski sustav. Obavit će se i predradnje potrebne za implementaciju razvojnih projekata, poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) i izgradnje luke u Bakru.

Provedbom svih projektnih aktivnosti produljit će se i razdoblje između dva remonta.

Iz Ine naglašavaju da se sve aktivnosti vezane uz remont i popratne projekte odvijaju prema planu te da je u projekt uključeno gotovo 2000 podizvođača.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.