Home Mozaik U skladu s prirodom: 4.smotra zborova s eko-karakterom u Bakru

U skladu s prirodom: 4.smotra zborova s eko-karakterom u Bakru

872
0

Smotra pjevačkih zborova s eko karakterom „U skladu s prirodom“ jedan je od najvećih i najživopisnijih kulturnih događaja u Bakru. U subotu, 21.09.2019. po četvrti puta, u prepunom Domu kulture „Matija Mažić“, okupila je oko 250 izvođača, oko 50 volontera i oko 300 posjetitelja zaljubljenih u zborsko pjevanje. Uz domaćine KUU Sklad iz Bakra, gostovali su renomirani domaći zborovi: MPZ KUU Jeka Primorja, Rijeka (dirigentica Aleksandra Matić), dječji zbor Praputnjarski slavići, Praputnjak (dirigentica Ana Glasnović),VS Mareta Mošćenička Draga (dirigentica Nina Simčić), Združeni zbor KUD Sloga, Hreljin i KUD Martin Matetić, Jadranovo (dirigent Ivan Nino Načinović), KUD Ban Josip Jelačić, Zaprešić (dirigent Damir Smerdel),PHPD Zora, Karlovac (dirigentica Radmila Bocek), HPD Zvijezda Danica, Kraljevica (dirigent Fran Frleta), MPZ Štorija Rukavac (dirigentica Marta Karolina Cader), ženski vokalni sastav zbora Schola Cantorum, Rijeka (dirigentica Ingrid Haller), komorni sastav Sklad, Bakar (dirigent Mladen Cvijanović), Mješoviti zbor Sklad , Bakar (dirigentica Nina Simčić).
I ove godine, prije smotre, zborovi su prodefilirali Bakrom predvođeni veselim orkestrom udruge ‘Sunce’ iz Crikenice, Bakarskom stražom i Bakarskom gospodom i kapitanima, a zatim se okupili na žalu ribara radi tradicionalnog skupnog fotografiranja (Miljenko Šegulja). Okupljeni, zajedničkom pjesmom ‘Siyahamba’ pozvali su Bakrane na smotru koja je uslijedila. Svake godine je organizacija sve bolje, smotra teče brzo i dinamično, a odlični zborovi osnovni su sastojak koji smotru čini privlačnom : prekrasno pjevanje prožeto nevjerojatnom životnom snagom i energijom, prilično brzo dovelo je sve prisutne u stanje ushita, što je publika nagradila pljeskom i uzvicima “Bravo!”.
Organizatori kažu: „Želja nam je promovirati zborsko pjevanje koje za sve zboraše osim korisno provedenog vremena u druženju, uključuje i marljiv rad i usavršavanje u području pjevanja, ali i vještinama timskog rada. Zato u Bakru pripremamo smotru koja ambijentom, ozvučenjem i posjećenošću iskazuje poštovanje gostujućim zborovima. Još važnije je iskazati zahvalnost i poštovanje sve brojnijoj publici koja prepoznaje kvalitetu pjevanja i zdušno podržava nastup zborova“. Za odličnu rasvjetu, ambijent i ozvučenje pobrinuo se i ove godine GIS-ov tim na čelu sa Lorinom Zovićem.
U protekle četiri godine ovaj je bakarski tim okupljen oko smotre, dokazao da je spreman suočiti se s velikim projektima i proizvesti vrhunske profesionalne programe kroz koje grade prvenstveno sami sebe, a time i svoj grad, Bakar. Uigrani tim sastoji se od Kulturno umjetničke udruge Sklad, Podružnice umirovljenika Bakar, Udruge Bakarska žena, UHBDR Grada Bakra, Društva naša djeca Bakar, Gradske straže Bakar i DVD Bakar, a pripomogla su i dva lovačka društva, Tuhobić i Kamenjak, bakarski poduzetnici ali i sami Bakrani. Pokrovitelj smotre je Grad Bakar.
Kraj smotre obilježen je s dva zajednička nastupa – svi su zborovi zajedno izašli na pozornicu te vrlo skladno, kao jedinstveni organizam, otpjevali su dvije pjesme „Bakarska vala“ – Gorana Drče, te „Neka cijeli ovaj svijet“( Jalta, Jalta), što je bio pun pogodak za tako savršenu Smotru.
Odmah po završetku smotre, sudionici su krenuli s pripremama i dogovorima za obilježavanje malog jubileja sljedeće godine, pete smotre zborova s eko-karakterom „U skladu s prirodom“.


Fotografije: Miljenko Šeulja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here