Home Vijesti Ubijen zapovjednik samoprozvane Narodne vojske Luganska, navodno je smaknut

Ubijen zapovjednik samoprozvane Narodne vojske Luganska, navodno je smaknut

137
0

Zloglasni satnik ruske vojske i plaćenik Igor Mangušev preminuo je u bolnici, nekoliko dana nakon što je upucan u glavu iz neposredne blizine u Ukrajini, objavili su njegovi prijatelji.

Manguševljeva supruga Tatjana opisala je njegovo ubojstvo kao smaknuće.

Zloglasni satnik ruske vojske i plaćenik Igor Mangušev preminuo je u bolnici, nekoliko dana nakon što je upucan u glavu iz neposredne blizine u okupiranoj Ukrajini, rekli su njegovi prijatelji, a prenosi BBC. Manguševa supruga Tatjana opisala je njegovo ubojstvo kao smaknuće.

Zapovijedao je jedinicom za borbu protiv bespilotnih letjelica u okupiranom Lugansku, a bio je jedan od osnivača grupe plaćenika koja se borila protiv ukrajinskih snaga 2014. godine.

Prošlog je ljeta postao poznat jer je izašao na pozornicu držaču lubanju, a video tog događaja proširio se društvenim mrežama. U videu Mangušev govori da je lubanja pripadala ukrajinskom borcu poginulom braneći čeličanu Azovstal u južnoj luci Mariupol.

Mangušev je, kao ekstremni nacionalist, tvrdio da Rusija nije u ratu s ljudima, već s idejom Ukrajine kao “antiruske države” i da nije važno koliko je Ukrajinaca umrlo. Zajedno s ostalim vođama neonacističke grupacije osnovao je privatnu plaćeničku skupinu Yenot (rakun), koja je postala dio Narodne vojske .

Kasnije je postalo poznato da je kao politički strateg surađivao s najozloglašenijim ruskim plaćeničkim šefom Jevgenijem Prigožinom. Njegovo je ubojstvo pokrenulo nagađana o napadu na kontrolnu točku u okupiranom ukrajinskom gradu Kadiivka, malo udaljenom od bojišnice.

Prema ruskim izvještajima, upucan je iz neposredne blizine metkom ispaljenim pod kutom od 45 stupnjeva. Ruske vlasti istražuju ubojstvo i zasad nisu rekle ništa o okolnostima. Metak mu se navodno zabio u mozak. Prije nego što je umro, objavljene su fotografije koje prikazuju kako leži u bolničkom krevetu.

Drugi ekstremni ruski nacionalist, Pavel Gubarev, rekao je da svi znaju tko stoji iza ubojstva i primijetio da je Prigožin na trenutak utihnuo. Jedanaestomjesečni rat u Ukrajini pokrenuo je mutni svijet ekstremista u Rusiji i izazvao rivalstvo među njima.

Nakon napada, ruski stručnjak Mark Galeotti rekao je da je to pokazalo da Rusija klizi natrag prema aspektima 1990-ih, “kada je ubojstvo bilo poslovna taktika, a granice između politike, biznisa, kriminala i rata postale gotovo besmislene”.

Previous articleTko je prijavio Hrvate u Zambiji? Pogledajte Pernarov nastup prije par tjedana: ‘Podnio sam prijavu…‘
Next articleŽena živjela s 800 štakora: Mislila je da ima sve pod kontrolom, no bila je u krivu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here