Home Vijesti Ukrajina ofenziva: Ruske trupe u bijegu ostavljaju oružje i streljivo!

Ukrajina ofenziva: Ruske trupe u bijegu ostavljaju oružje i streljivo!

157
0

Kada su ukrajinske snage u subotu ušle u grad Izium, bilo je to više od velike vojne pobjede. Bio je to znak da rat u Ukrajini možda ulazi u novu fazu, onu u kojoj se ruske trupe bore da zadrže teritorij koji su osvojile u proteklih šest mjeseci.

Ruske snage bile su prisiljene napustiti strateški istočni grad samo pet dana nakon što su ukrajinske snage započele novu ofenzivu prema istoku kroz regiju Harkov.

“Rusi su pobjegli i ostavili oružje i streljivo. Centar grada je slobodan”, rekao je glasnogovornik brigade Bohun kopnenih snaga Ukrajine u izjavi u subotu poslijepodne.

Posljednjih pet dana vidjeli smo najambicioznije kopnene napade Ukrajinaca otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega krajem veljače. Video i satelitske slike geolocirane od strane CNN-a pokazuju da je napredovanje uključivalo stalne napade na zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i rezerve goriva daleko iza linija bojišnice.

Visoki američki dužnosnik rekao je da su ukrajinske snage postigle određeni uspjeh u napadu na ruske linije opskrbe, s namjerom da odsjeku i izoliraju ruske trupe zapadno od rijeke Dnjepar.

Subotnje brzo napredovanje nije završilo s Iziumom, jer se činilo da je Ukrajina otvorila novu frontu protiv ruske obrane na granici regija Donjecka i Luganska.

Šef regionalne vojne uprave za Lugansk, Serhiy Hayday, naznačio je da je grad Lysychansk meta nove ofenzive.
Lisičansk je bio posljednji grad u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini koji je pao pod rusku kontrolu u srpnju, nakon tjedana intenzivnih borbi. Hayday je za CNN u subotu rekao da “okupatori, uključujući i kolaboracioniste i vojsku, žurno bježe.”

“Lokalno stanovništvo ima video snimke i fotografije koje to dokazuju”, rekao je Hayday. Rekao je da se vizualni dokaz ne može podijeliti iz sigurnosnih razloga. CNN nije uspio potvrditi Haydayinu tvrdnju, ali barem na jednom graničnom prijelazu s Rusijom vidjeli su kolone vozila.

Oleksiy Reznikov, ukrajinski ministar obrane, rekao je u subotu da su ukrajinski saveznici “zapanjeni” nedavnim uspjesima vojske te zemlje. Govoreći na kraju sastanka Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, Reznikov je rekao da su ukrajinski “partneri pozitivno zadivljeni dinamikom aktivnosti naših vojnika” na jugu i istoku zemlje.

Previous articleMuškarac u šoku: Partnerica mu zatrudnila, a on prije toga napravio vazektomiju
Next articleVIDEO Ruski ‘ambasador’ na državnoj televiziji: Ukrajina više ne postoji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here