Home Biznis Ukrajinci blokirali dotok nafte na ruskom naftovodu Družba; mađarski MOL u velikim...

Ukrajinci blokirali dotok nafte na ruskom naftovodu Družba; mađarski MOL u velikim problemima

424
0

Ukrajina je od početka ovog mjeseca obustavila dotok nafte koja prolazi kroz ruski naftovod Družba prema dijelovima središnje Europe. Razlog je vrlo jednostavan, zapadne sankcije protiv Rusije spriječavaju prihvaćanje tranzitnih naknada iz Moskve, priopćio je u utorak ruska kompanija Transneft.

Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte Brent skočila je za 2 dolara po barelu i trgovala se blizu 98 dolara jer su vijesti povećale zabrinutost za opskrbu energijom, ali je kasnije tijekom dana cijena stabilizirala.

Europa je uvelike ovisna o ruskoj sirovoj nafti, dizelu, prirodnom plinu i ugljenu. Cijene energije porasle su ove godine zbog nestašice dok se Europa trudi zamijeniti rusku energiju alternativnim izvorima.

Protok nafte kroz naftovod Družba je blokiran, dok sjeverna ruta koja prolazi kroz Poljsku i Njemačku ostaje neprekinuta.

Obustava tokova naftovoda u utorak pogodit će zemlje poput Slovačke, Mađarske i Češke, koje se sve više oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza putem drugih kanala.

Činjenica da rafinerije moraju uvoziti naftu iz drugih izvora u tako kratkom roku dodatno će otežati posao osiguravanja alternativne opskrbe na ionako skučenom tržištu nafte, kažu stručnjaci.

Mađarska energetska tvrtka MOL i slovački operater naftovoda Transpetrol potvrdili su da su tokovi zaustavljeni na nekoliko dana zbog (ne)plaćanja tranzitnih naknada.

MOL je rekao da ima rezerve za nekoliko tjedana i da radi na pronalaski rješenja. MOL-ova rafinerija nafte Slovnaft priopćila je da je pokrenula razgovore s ukrajinskim i ruskim partnerima o mogućem plaćanju tranzitne naknade od strane Slovnafta ili MOL-a.

Mađarska je jedna od zemalja koja se najviše oslanja na rusku naftu i njezina vlada snažno lobira za izuzeće od širih sankcija EU-a protiv Moskve.

.

Previous articleKnin bruji o napadu dvojice braće iz Srbije na dvije djevojke, njihovog brata i oca
Next articleBlogerica ismijavala ukrajinske izbjeglice; Booking otkazao sve njene rezervacije, prijeti joj deportacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here