Home Vijesti Ukrajinska ofenziva prijeti opkoljavanjem ruskih trupa sjeverno od Hersona!

Ukrajinska ofenziva prijeti opkoljavanjem ruskih trupa sjeverno od Hersona!

187
1

Čini se da je središte gravitacije ukrajinske ofenzive smješteno na “mostobranu rijeke Inhulets”. Područje je pod velikim sukobima i obje su strane poslale pojačanje. Dok je ruska strana tvrdila da će okružiti i smanjiti mostobran, Ukrajinci su zapravo uspjeli povećati područje pod svojom kontrolom. Ukrajinske snage ponovno su zauzele nova naselja, a dubina mostobrana sada je dosegla procijenjenih 12 do 15 km. Imajte na umu da Kijev drži operaciju u potpunom medijskom mraku, pa je teško vidjeti kroz maglu rata i razlikovati činjenice od propagande. No, sada je jasno da su Ukrajinci u tom području djelovanja uspješno napredovali.

Ruski izvori pokazuju da ukrajinska strana postavlja pontonske mostove preko Inhuleta kako bi bolje ojačala i opskrbila svoje trupe koje se trenutno bore na mostobranu. Oni također izvješćuju o stalnim raketnim/raketnim napadima na ruske mostove preko Dnjepra i Inhulets (Kherson, Nova Kakhovka, Bersilav) kako bi ometali rusku pozadinu i rusku logistiku. Mostovi na glavnim cestama sada su oštećeni do te mjere da više nisu sigurni za korištenje. Također, stalni ukrajinski udari čine ruskim inženjerima gotovo nemogućim popravke na tim strukturama.

Ono što ovdje vidimo je utrka između ruskih inženjera i ukrajinskih topničkih i raketnih jedinica: Rusi grade pontonske mostove, a Ukrajinci ih pokušavaju otkriti i uništiti što je prije moguće.

Primarni cilj ukrajinske strane je zaustaviti dotok streljiva namijenjenog ruskom topništvu: Rusi nemaju potrebno pješaštvo da frontalnim napadima vrate izgubljeno tlo. Rusija se oslanja na svoje topništvo kako bi odvratila, obuzdala i odbila ukrajinske napade. Ako ukrajinska strana uspije izgladnjeti rusko topništvo od granata, uspjet će ostvariti male inkrementalne (ali dnevne) dobitke. Bez masivne topničke potpore, ruska bi strana također bila pod teškim pritiskom da poništi ta postignuća.

Neki ruski stručnjaci očekuju da će Ukrajinci gurati u regiji još oko tjedan dana, odnosno dok ne potroše zalihe ljudstva i streljiva.

U velikoj shemi stvari, izgleda da Ukrajina pokušava probiti mostobran Davidyv Bryd (rijeka Inhulets) i prema Dnjepru, prisiljavajući tako ruske snage između svog položaja i Kryvyi Rih da se ili povuku na jug prema Hersonu ili se suoče s presijecanjem daleko od glavne ruske grupacije.

Uskoro ćemo vidjeti hoće li im to uspjeti ili će im prvo ponestati ljudi i streljiva. U ovo doba godine vrijeme je također faktor, a listopad i studeni su najkišovitiji mjeseci u godini u Ukrajini.

Veliki uzlet zračnih aktivnosti primijećen je u Khersonskoj i Nikolajevskoj oblasti kao podrška ruskim kopnenim trupama. Rusko strateško zrakoplovstvo (bombarderi i nosači projektila) primijećeni su kako se koncentriraju u Belgorodskoj oblasti (Rusija), vjerojatno kako bi djelovalo na moguću ukrajinsku ofenzivu u Harkivskoj oblasti: Kruže glasine o tome da je Ukrajina koncentrirala trupe u tom području posljednjih tjedan dana dok ruske snage ostvaruju sve veće uspjehe sjeverno od Kharkiva već više od mjesec dana. Ukrajinska topnička aktivnost u pokrajini iznenada je porasla u proteklih 48 sati, a ranije danas navodno je pokrenut manji ukrajinski napad na Balakliju.

U drugim vijestima, čini se da su ruske snage napredovale prema Kodemi i potencijalno zauzele naselje. To bi ih stavilo u povoljan položaj južno od Bakhmuta za nadolazeće operacije prema gradu. Wagner je očito bio uključen u operaciju. To ne bi bilo iznenađenje: Wagner u okolici Bakhmuta djeluje najmanje nekoliko mjeseci.

Konačno, američke obavještajne službe izvijestile su da Rusija potencijalno trenutno kupuje milijune topničkih granata od 122 mm i 152 mm, kao i rakete Grad od 122 mm od Sjeverne Koreje.

Previous articleĆiro nakon pobjede Dinama spominjao Mamića, a onda ispalio: ‘Pričao sam s vlasnikom Chelseaja na poluvremenu’
Next articleMahala je golim grudima ispred suprugova suparnika kako bi ga omela usred fizičkog obračuna

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here