Home Biznis Usvojena važna EU rezolucija, Ryanairu bi se mogla ograničiti dodatna naplata ručne...

Usvojena važna EU rezolucija, Ryanairu bi se mogla ograničiti dodatna naplata ručne prtljage (ažurirano ispravkom djelomično netočne informacije)

1600
0

Avionska putovanja Europom kompletno su se promijenila onog trena kada je na scenu stigao Ryanair, omiljeni niskobudžetni prijevoznik koji povezuje desetke metropola Starog kontinenta, a posljednjih je godina prisutan i u Hrvatskoj. Omiljen zbog jako niskih cijena letova, Ryanair je prvi izbor mnogih za kratka city break putovanja, no i tu postoji kvaka – pitanje prtljage.

Naime, iako su Ryanair letovi jeftini, kompanija je poznata po tome da striktno pazi na kilažu vaše prtljage te svaki gram viška ekstra naplaćuje. Tu su još i dodatni troškovi rezervacija sjedala, ručne prtljage itd., a zbog svih tih dodatnih nameta – cijena karte ponekad može znatno narasti (iako je u startu bila jako privlačna). Sada bi pak i ta praksa mogla doći svome kraju, jer je na sreću putnika, Europski parlament podržao rezoluciju o ukidanju naknada za ručnu prtljagu i rješavanju nedosljednih pravila za dimenzije kabinske prtljage. Ipak, treba pojasniti da je rezolucija neobvezujuća te još uvijek ne znači da Ryanair, ili bilo koja druga aviokompanija, “ne smije” ili “neće smjeti” naplaćivati ručni prtljagu.
*Prema ocjeni nezavisnih fact checkera Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je ocijenjen djelomično netočnim. U odnosu na prvu verziju članka dodali smo pojašnjenje u kurzivu iz kojeg proizlazi da EU rezolucija jest donesena ali nije pravno neobvezujuća.

Prema dokumentu izglasanom 4. listopada, europski zastupnici su kritizirali pravila europskih zračnih prijevoznika oko pravila ručne prtljage – jer njezino naplaćivanje zapravo znači ‘skrivenu’ naplatu za putnike za nešto što im je od esencijalne važnosti.

‘Različita pravila zračnih prijevoznika o ručnoj prtljazi stvaraju skrivene naknade i otežavaju usporedbu cijena’, stoji u priopćenju Parlamenta.
Prema ocjeni nezavisnih fact checkera Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je ocijenjen djelomično netočnim. Iz originalnog teksta izbačena je rečenica iz koje bi se moglo zaključiti da Ryanair, ili bilo koja druga aviokompanija, zbog usvojene rezolixije “ne smiju” ili “neće smjeti” naplaćivati ručni prtljagu.

To, ipak, ne znači da je riječ o odluci Europske Unije kojom se aviokompanijama nameću bilo kakve obaveze. Jasno je to i iz spomenutog sadržaja Rezolucije, budući da se u njoj navodi da Europski parlament “potiče” ili “poziva” Evropsku komisiju da usvoji određene mjere. 

Naime, redovna procedura usvajanja legislative u Europskoj Uniji podrazumijeva da Evropska komisija podnosi prijedloge zakona, koje usuglašavaju i usvajaju ili odbijaju, potencijalno kroz više čitanja, Vijeće Europske Unije i Evropski parlament. U slučaju ove rezolucije, kako je navedeno, prijedlog nije došao od Europske komisije.  (Izvor originalnog teksta: jolie.hr)
Prema ocjeni nezavisnih fact checkera Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je ocijenjen djelomično netočnim. U odnosu na originalni tekst uvršteno je dodatak kojim se pojašnjava redovna procedura donošenje legislative u EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here