Home Mozaik Utrka karetima i Fritulijada u Omišlju

Utrka karetima i Fritulijada u Omišlju

783
0

Utrka kareta „Njivice Grand Prix 2019.“ održala se danas u Njivicama duž ulice Draga. Ulica Draga stara jelokacija utrke kojom su još 2000. godine tada mladići, danas ozbiljni ljudiodržali utrke kareta. Tradicija je to, koja se 2016. godine obnovila, a 2017.godine i 2018. utrke kareta iznimno su održane duž Primorske ulice. Svojevozačke sposobnosti brojni karetaši pokazali su u dvije kategorije, juniori iseniori.

Nakon treninga i razvijanja taktika za ulazak u finale, rezultati „Grand Prix“ Njivice 2019. su sljedeći:

Nikola Dujmović bio je u kategoriji juniora najbrži karetaš, drugo mjesto pripalo je Davidu Majurcu, a treće Karlu Jakominiću.

Šuška se po mjestu da su se Omišljani bolje pripremili ove godine za utrke, održalose i nekoliko tajnih treninga po omišaljskim ulicama. Omišljani su imali  i tajni adut, nakon dvije godine stankevratio se najbrži karetaš i pobjednik prve karetijade, William Vičević, koji jejoš kao dijete sudjelovao na karetima. Njegov povijesni zalet u najoštrijem zavoju kod place u Njivicama i danas se pamti kao jedan od najboljih trenutaka Njivice Grand Prix -a 2016 . godine. Zato nas ni ne čudi da je na kraju svima pokazao kako to rade veterani utrka kareta, u seniorskoj konkurenciji bio jenajbrži, iza njega na drugom mjestu završio je Igor Babaić. Nikola Dujmović pobjedom na juniorskoj utrci zaslužio je plasman i u seniorskoj utrci, a trku je završio na odličnom, trećem mjestu.

Nakon uspješne utrke kareta, sudionici te vjerna publika okupili su se na placi na novom izdanju „Fritulijade“, natjecanja u spravljanju frita, na kojoj se ove godine natjecalo ukupno četiri ekipe lokalnih majstora i majstorica – članovi karnevalskih udruga Babani i Omišjanski Babani, članovi udruge „Obitelj zamlade“ te ekipe Hotela Njivice.

Žirikoji se sastojao od direktorice Turističke zajednice Općine Omišalj Andree Orlić Čutul, meštra karnevala Damira Jakovčića, voditelja manifestacije BorneŠmera i jednog člana publike odlučio je koja je ekipa napravila najbolje fritena ovogodišnjoj Fritulijadi.

Na četvrtom mjestu je ekipa udruge Obitelj za mlade iz Njivica, vrijedi spomenuti da se članice udruge odazovu na svaku manifestaciju tokom godine i svima mogu biti uzor. Uz frite, rade i poznate „Poderane gaće“ koje su i ove godine oduševile sve posjetioce Bljakfesta.

Na trećem mjestu našla se kao i prošle godine ekipa iz Hotela Njivice, na drugom mjestu zasluženo su zasjale djevojke iz udruge Omišjanski Babani a pobjednice prošlogodišnje fritulijade, članice Karnevalske udruge Babani obranile su prvo mjesto i ove godine također ispekle najbolju fritu.

Zaumjetnički dojam, najveće pohvale upućujemo Marinu Đunđeku, članu Karnevalske udruge Babani Omišalj koji je izgleda jedini imao sve dozvole za nabavu aviona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here