Home Vijesti Uvodi se subvencija za podstanare?

Uvodi se subvencija za podstanare?

112
0

Cijene najma stanova u velikim gradovima u Hrvatskoj nikad nisu bile veće. Kako javlja RTL Danas, vlada planira subvencioniranje najma kao novu mjeru.

Agentica za nekretnine Klara Kregar potvrdila je u razgovoru za RTL da cijene najma nikad nisu bile veće. Primjerice, garsonijera veličine 25 kvadrata sada se iznajmljuje za 450 eura. “Recimo, za dvosoban stan za najam od 45 do 50 kvadrata potrebno je izdvojiti čak 550 do 600 eura. Ako pričamo o centru ili širem centru, to ide i naviše, oko 750 eura”, rekla je Kregar.

Mnogi traže alternativu izvan grada gdje su cijene tek neznatno niže. Skuplji kvadrati najviše pogađaju studente, koji sve teže plaćaju nebeski visoke cijene kvadrata.

Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, ispričala je da postoje primjeri u kojima studentima u roku tjedan dana stanodavci kažu da su povisili cijenu najma za 100 eura, pa studenti moraju ili prihvatiti taj iznos ili tražiti novi smještaj.

“Tržište je takvo da će stanodavac naći nekog drugog koji će prihvatiti tu cijenu i studenti su stavljeni u vrlo nezgodan položaj”, pojasnila je Bandula.

Riječ je o nimalo isplativu položaju jer je rata najma u sve većem broju slučajeva veća od rate kredita.

Agentica za nekretnine Kregar rekla je: “Više se isplati, naravno, kupiti stan i investirati u nekretninu jer kad je kupite, onda je imate i ostane vama, a ovako plaćate rentu i nemate u konačnici mjesto za život.”

Sara Tišljar ima 25 godina, završila je fakultet i sada radi, ali o vlastitim kvadratima može samo sanjati.

“Nema te banke koja bi meni dala tako veliki kredit da ja stan mogu kupiti. Tako da sam za sada osuđena na podstanarstvo, kao i velik broj mojih prijatelja i kolega”, kazala je Tišljar.

Predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević, istaknula je da je jako veliki problem postala priuštivost, posebno za mlade koji kupuju svoju prvu nekretninu.

“Vrlo mali broj njih je kreditno sposoban i Hrvatskoj jako nedostaje sustavna stambena politika za zbrinjavanje stanovništva”, poručila je Mihaljinac Knežević.

Vladajući su također postali svjesni problema, pa Državni ured za mlade i demografiju planira nove mjere. Riječ je o subvencioniranju cijene najma za mlade obitelji, objavio je RTL.

“Mislim da su zbrinjavanje, pogotovo mlađe populacije, i rješavanje njihovog stambenog pitanja kroz najam ključna mjera koja nedostaje u Hrvatskoj. Ona postoji u većini europskih država i mislim da je krajnje vrijeme da se uvede i kod nas”, zaključila je Mihaljinac Knežević. Prema najavama vladajućih, to će biti već ove godine. Jedino ostaje otvoreno pitanje pod kojim uvjetima i u kojem iznosu.

Previous articleSoros: Poraz Rusije u Ukrajini uzrokovati će raspad ruskog carstva!
Next articlePernar leti za Zambiju, svoju sljedbu oduševio objavom: ‘Tranže, homoseksualci, feministice…’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here