Home Biznis Uzlet na europskim burzama

Uzlet na europskim burzama

1291
0

Europske dionice u ponedjeljak su oštro uzletjele predvođene dionicama financijskog sektora i dionicama proizvođača osnovnih sirovina.

Dionice europskog financijskog sektora porasle su zbog akcije pomoći američke Vlade bankarskom gigantu Citigroup Inc. i niza akcija britanske Vlade koje bi trebale rezultirati stvaranjem pozitivnog sentimenta investitora i porastom fundamentalne vrijednosti financijskih institucija.

FTSEurofirst 300 indeks europskih dionica ponedjeljak je zaključio porastom vrijednosti za 8,6 posto nakon što je prošli tjedan zaključio padom vrijednosti 11,5 posto, na najnižoj razini u zadnjih pet i pol godina. Indeks je na 45 posto nižoj razini od razine na kojoj se nalazio početkom godine, nagrižen krizom financijskog sektora i perspektivom produbljivanja globalne recesije. Diljem Europske Unije, ključan austrijski dionički indeks ATX uzletio je 9,18 posto, ključan britanski dionički indeks FTSE 100 uzletio je 9,84 posto, a ključan njemački dionički indeks DAX 30 uzletio je 10,34 posto.

“Spas Citigroupa, koji je prošli tjedan na globalnom tržištu kapitala predstavljao najveći izvor nesigurnosti, nada da Barack Obama može sastaviti tim koji će razriješiti metež na američkom financijskom tržištu i očekivanje da će financijski paket stimulacije britanskog gospodarstva zaista pomoći njegovom oporavku uzrok su uzleta cijena dionica u ponedjeljak. Kratkoročno se još uvijek očekuje izrazita volatilnost dionica. Stvarnost je da se gospodarski rast usporava i da se profitabilnost poduzeća nalazi pod pritiskom”, izjavio je Henk Potts, strateg za ulaganja Barclays Stockbrokersa.

Rudari su pratili rast cijena metala na robnim burzama. BHP Billton, Anglo American, Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xtrata, Antofagasta i Rio Tinto uzletjeli su između 13 i 28 posto. Porast cijene sirove nafte za 7,7 posto pomogao je uzletu cijena energetskih dionica. BP, Royal Dutch Shell, BG Group i Tullow Oil svojoj su vrijednosti dodali između 7,4 i 13,5 posto.

(poslovni dnevnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here