Home Vijesti Velik interes srednjoškolaca za projekt udruge Rijeka Danas u Gorskom kotaru: ‘Fizika...

Velik interes srednjoškolaca za projekt udruge Rijeka Danas u Gorskom kotaru: ‘Fizika u kazalištu, kazalište u nastavi fizike’ (FOTO)

127
0

U Gorskom kotaru se od početka ove godine provodi zanimljiv program pod nazivom ‘Fizika u kazalištu, kazalište u nastavi fizike’. Riječ je o projektu udruge Rijeka Danas kojeg podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Umjesto da se znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku poučava kao zasebne predmete, STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) ih integrira u međuovisnost. Jedinice učenja temeljene na primjenama u stvarnom svijetu. Međutim, suvremene edukacijske znanosti i generički pristup u poučavanju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, ukazali su da u STEM treba dodati i „A“ – STEAM.STEAM (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics) je obrazovni pristup učenju koji koristi znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematikukao pristupne točke za usmjeravanje studentskog propitivanja, dijaloga i kritičkog razmišljanja.

U projekt su za sada uključeni učenici srednjih škola u Delnicama i Čabru. Interes je velik pa se uskoro očekuje širenje projekta i na druge škole.

Prošli tjedan održan je drugi dio radionice u Srednjoj školi Delnice pod vodstvom znanstvenika i umjetnika mr. sc. Zvonimira Peranića, prof.
– Kolika je vjerojatnost da razdvojimo čestice kave i mlijeka?
Učenici su bili u ulozi čestica te su izabrali svoje putanje gibanja i na kraju vidjeli da se čestice kave i mlijeka mogu razdvojiti iako je vjerojatnost jako mala.
– U drugom dijelu radionice učenici su otkrili da nije uvijek lako mirovati, tražili su svoje težiste i stvarali ravnotežu sa svojim parom.
Dobili su odgovor zašto nam je lakše vući tijelo nego gurati i koju silu pritom moramo savladati.
Na kraju su se još međusobno dodavali, otkrili o čemu ovisi titranje, što su frekvencija i period te kako se valovima prenosi informacija.

Korištenje STEAM obrazovanja rezultira učenicima koji promišljeno riskiraju, sudjeluju u iskustvenom učenju, ustraju urješavanju problema, prihvaćaju suradnju i rade kroz kreativni proces. To su inovatori, edukatori, vođe i učenici 21. stoljeća.

Udruga Rijeka danas ovim projektom na taj način razvija interdisciplinarni pristup znanosti, obrazovanja i umjetnosti.

Previous articleNova karijera Kolinde: Postaje poduzetnica!
Next articleDa je mina u riječkoj luci eksplodirala, razmjeri bi bili zastrašujući: Ronioc otkrio zašto je akcija bila kompleksna i teška

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here