Home Vijesti Da je mina u riječkoj luci eksplodirala, razmjeri bi bili zastrašujući: Ronioc...

Da je mina u riječkoj luci eksplodirala, razmjeri bi bili zastrašujući: Ronioc otkrio zašto je akcija bila kompleksna i teška

158
0

Kompleksna i teška akcija izmještanja i neutraliziranja mine iz riječke luke uspješno je obavljena u subotu, a u akciji uništavanja sudjelovali su i pripadnici elitne Antiterorističke jedinice Lučko, koji su za RTL Danas otkrili detalje koji lede krv u žilama.

Ključna je bila priprema, nebrojeno puno urona i snimanja koje je mahom odradio Riječanin Ivan. “Sve dolazi u obzir, svaka sitnica se gleda, svaki korak se mora znati u ovom poslu”, otkriva nam detalje zapovjednik tima za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka para. Svaki čovjek na sebi i više od 50 kilograma opreme.

Goran Hoppe, voditelj za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka, otkriva kakav je to posao: “Izabrali su tu profesiju i s godinama iskustva jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni.”

Znanje, bez kojega se nije moglo u ovoj akciji, donijela je ekipa iz Lučkog, koji otkrivaju da je zamka bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla. “Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je mina bila na 18 metera dubine, ona je mogla tri i pol puta odraditi”, otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktivirali.

Da je eksplodirala u luci, posljedice bi bile strašne. “Prilikom samog planiranja, došli smo do izračuna da bi u slučaju eksplozije došlo do podrhtavanje tla na području luke jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru”, otkriva nam Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

“Nemamo pravo na pogrešku. S dvojicom kolega, koji su bili sa mnom, sveukupno imamo 12-ero djece. Samo jedan primjer da navedem – s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno”, rekao je Erlić.

Previous articleVelik interes srednjoškolaca za projekt udruge Rijeka Danas u Gorskom kotaru: ‘Fizika u kazalištu, kazalište u nastavi fizike’ (FOTO)
Next articleZvijer mu pokucala na vrata i odmah ga napala, hitno je prebačen u bolnicu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here