Home Mozaik Vidoje je bio sin najbogatijeg srpskog antikvara: Nikolinin tast je bio Arkanov...

Vidoje je bio sin najbogatijeg srpskog antikvara: Nikolinin tast je bio Arkanov prijatelj, a opljačkao ga je ministar kulture!

266
0

Pokojni Vidoje Ristović, koji je bio u braku s hrvatskom voditeljicom Nikolinom Pišek, sin je Viktora Ristovića, zvanog Mišo Grof, jednog od najpoznatijih i najbogatijih srpskih antikvara. Miša Grof posjeduje impozantna umjetnička djela, kao i slike vrijedne 100 tisuća eura.

Počeo je skupljati umjetnine i antikvitete te ih preprodavati 1990-ih. Široj javnosti postao je poznat 2001. godine kada je Željko Šimić, bivši ministar kulture i visoki dužnosnik SPS-a, snimljen kako krade devize i dragocjenosti iz Ristovićeve kuće.

Miša Grof je bio i blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, a Vojin Ražnatović, Arkanov sin, spominje ga u svojoj knjizi “Priče o mom ocu”.

– Sjedio sam s tatom 1996. godine u Beogradu, kada mu je Miša Grof rekao da je dobio nekoliko originalnih slika, koje će jako zanimati mog oca. Kao malo dijete, kada sazna da ide u lunapark, tata je skočio iz stolice, otišao u sobu po novac i požurio na Slaviju gdje je živio Miša Grof. Trčao je sto na sat i tijekom vožnje rekao da je jedva čekao vidjeti slike. Kad smo stigli, Misha Grof je počeo donositi slike jednu po jednu. To kako je moj otac zijevnuo bilo je nešto za vidjeti. Pita ga otac za jednu: “Koliko za ovog Mišu?”; – džabe – našalio se grof, a zatim dodao: – Petnaest tisuća. Otac je prebrojao novac, stavio na to gumicu i bacio ih na njega s druge strane sobe. Grof sve pohvata i odloži. Otac je tada kupio četiri slike i potrošio oko 35.000 maraka. Idemo samo, kad ga grof iznenadi i kaže da je najljepše ostavio za kraj. I stvarno vadi prekrasnu sliku kralja Petra I. na konju. A tata mu je platio 20.000 maraka za tu jednu sliku… – ulomak je iz knjige.

Inače, Mišin pokojni sin Vidoje, po struci povjesničar umjetnosti, prije nekoliko godina je nakratko vodio i antikvarnicu u centru Beograda, koju je zatvorio.

Podsjetimo, Vidoje Ristović je iznenada preminuo u 44. godini, a vijest o njegovoj smrti potvrdila je njegova supruga, voditeljica Nikolina Pišek.

Previous articleNikolina Pišek i kćer su se nedavno skoro otrovale ugljičnim monoksidom, od najcrnjeg scenarija spasio ih je upravo Vidoje
Next articleOvog tjedna nam stižu ljetne vrućine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here