Home Mozaik Vincent Gaffet u Stereo

Vincent Gaffet u Stereo

552
0

Vincent Gaffet bavi se glazbom od djetinjstva. Svira klavir, a zatim i druge instrumente. Prvi je puta predstavio svoje pjesme publici 1999. godine u predstavi Enorme! („Golemo!“) koju je sam napisao i u čiju je izvedbu uključio 25 svojih prijatelja, pjevača, plesača i komičara. 2000. godine okuplja sastav La femme sans tete („Žena bez glave“) koji osvaja nagradu Scenes musicales 2000 i pobjeđuje na natjecanju Quand la chanson est bonne.

Od 2003. Vincent Gaffet nastavlja nastupati pod vlastitim imenom s troje vjernih glazbenika. Iste godine izdaje CD s 5 naslova „Razne pjesme“ koji također osvaja nagrade. Sljedeće dvije godine radi na dvije kazališne predstave, od kojih je ona pod imenom Un petit diable dans un champ de coquelicots „Vražić u polju maka“ izvedena 60-ak puta, između ostalog i u Parizu u „Sentier des Halles“. 2005. g izdaje CD sa 6 naslova, te nastavlja s radom u kazalištu i na glazbenoj sceni, a vodi i radionice pisanja pjesama sa mladima. Prvi album pod nazivom Coton („Pamuk“) izlazi 2007. godine.

Kroz svoje pjesme, kazališne predstave i literarne radionice, Vincent Gaffet stvorio je jedan svoj luckasti svijet, svijet bez pretenzije (Adele, Le diable est dans mon lit – „Vrag je u mom krevetu“). Isječci iz života i lijepe priče, prijateljstvo i uživanje u životu („Les copains“ – „Prijatelji“), melankolična ljubav („Chambre sous les toits“ – „Soba pod krovovima“) samo su neke od tema koje njegovo pero opisuje elegantnim i pomalo vragolastim humorom, kojim izigrava tugu i ležernost svakodnevnice.

Dok nas s jedne strane sarkastično upozorava na ružnu stranu ljudskih osjećaja slikovito evocirajući „mesnicu osjećaja“ i predlažući nam da kušamo taj „barbarski odrezak“, s druge nam strane suptilno i nježno opisuje „sladak parfem jedne ljubavi“ i bezbrižnu igru zavođenja u pjesmi “Dans une parfumerie“ – „U pafumeriji“. Pjesme su spoj inventivnog i živopisnog pisanja i živahne muzike podržane klavirskom pratnjom ili harmonikom i dvobojem kontrabasa Guillaumea Vittarda i bubnjeva Mathieu Cervera. One su istovremeno dirljive, neobične, zabavne i direktne. Originalan talent kojeg svakako treba poslušati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here