Home Vijesti Vjetroelektrane – posao i za brodogradilišta

Vjetroelektrane – posao i za brodogradilišta

1120
2

U okolnostima u kojima je svijet suočen s nestankom zaliha fosilnih goriva, vjetar postaje najbrži rastući izvor energije u svijetu, pa ne čudi stoga što su vjetoelektane na moru sve popularnije. Istražili smo kakva je situacija u Hrvatskoj, gdje bi naša brodogradilišta u tome mogla iskoristiti priliku za sebe.

Naime, kako kaže akademik Božidar Lišić, na svakom mjestu gdje je more dublje od 50 metara za vjetroelektrane dolazi plutajuća platforma, a te bi platforme mogla raditi naša brodograilišta.

Brodogradilište 3. maj je već u niskom startu.

Mi smo skupa s grupacijom Wurdsil išli u zajedničko nuđenje takozvane treće generacije brodova za ugradnju vjetroelektrana, rekao je Edi Kučan, predsjednik Uprave.

Činjenica je da je relativno konstantna brzina vjetra veća iznad morske površine nego na kopnu. Naime, iskoristivost snage vjetroturbine na kopnu je 25, a na moru 40%. Zato se danas u svijetu gradi 930 vjetroelektrana na moru, a brodogradilišta u Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj već su se preusmjerila prema gradnji spomenute pomorske tehnologije.(HRT)

2 COMMENTS

  1. Treći Maj treba pod hitno privatizirati. Može se pisati o ovom i onom riješenju. Evo pameti: Dio kapaciteta obale mogao bi
    se koristiti za remontne poslove, koji su u biti brzi i najbrže se naplaćuju. Treba reda,rada i discipline, a to može učiniti
    samo vlasnik. Svako rješenje političara, je nastavak agonije zadnje industrije u gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here