Home Biznis Vlada Mariću daje ovlast za izdavanje državnih jamstava za 3.maj ali pod...

Vlada Mariću daje ovlast za izdavanje državnih jamstava za 3.maj ali pod 4 uvjeta!

1383
0

Vlada će na sjednici ovog četvrtka ovlastiti Ministarstvo financija da izda državno jamstvo za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za RH, do iznosa od 150.000.000 kuna. Međutim, kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo financija izdat će državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune četiri uvjeta najkasnije do 5. rujna ove godine.

Prvi uvjet je da uprava 3. maja regulira odnose s vjerovnicima tako da za bitan dio postojećih tražbina postigne sporazum o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021. godine. Drugi uvjet je da 3. maj s HBOR-om i/ili drugom poslovnom bankom postigne sporazum oko kreditnog zaduženja po tržišnim uvjetima, a treći da Hrvatska brodogradnja Jadranbrod nadzire dovršetak započetih novogradnji te isplate kredita. Uz to, kao četvrti uvjet, uprava 3. maja treba Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva dostaviti sveobuhvatnu analizu potreba za sredstvima iz tog kredita i njihovom učinku na nastavak poslovanja tvrtke te posljedično i na umanjenje postojećih gubitaka za RH.

U slučaju neispunjenja tih uvjeta do 5. rujna 2019. godine, Vlada će naknadno odlučiti o mogućem nastavku provođenja ove odluke ili odustajanja od nje. Sredstva iz ovog kreditnog zaduženja osiguranog državnim jamstvom koristit će se, ističe se u odluci, isključivo u svrhu namirenja vjerovnika i financiranja radnji potrebnih za nastavak poslovanja kompanije, u cilju završetka postojećih gradnji. To će „u konačnici stvoriti pozitivni financijski efekt te ublažiti negativan utjecaj na proračun RH koji je uzrokovan plaćanjem protestiranih državnih jamstava“, stoji u odluci.

Ipak, treba kazati kako je procjena iz dva Vladina ministarstva bila da će za deblokadu i dovršetak brodova trebati oko 750 milijuna kuna pa nije jasno, za sada, radi li se samo o prvoj tranši ili će ostatak platiti naručitelji brodova ili je to, pak, maksimum koji je država spremna dati, pa na vjerovnicima i naručiteljima brodova ostaje da se očituju i reagiraju na ovu Vladinu ponudu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here