Home Mozaik Za bolju kvalitetu zraka u svome domu važno je da se riješite...

Za bolju kvalitetu zraka u svome domu važno je da se riješite vlage i plijesni, evo kako

117
0

Uz svakodnevne preventivne aktivnosti, dobro je razmisliti o dugoročnim rješenjima

Ulaganje truda u poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru jednako je važno tijekom zime, kada je zrak suši, ali i tijekom ljeta kada se borimo s visokom razinom vlage i osjećajem zagušljivosti.

Visoke ljetne temperature dodatno pogoršavaju situaciju jer želeći topli zrak zadržati vani, ne možemo ni provjetriti dom, stoga prozore i vrata nastojimo držati zatvorenima. Protok svježeg zraka pritom pokušavamo ostvariti na različite načine – najčešće uz pomoć klimatizacijskih uređaja ili ventilatora, no ni to nije idealno rješenje.

Iako će rashladiti prostor u trenutku, negativno mogu utjecati na zdravlje, posebice na respiratorni sustav, a ujedno mogu povećati i razinu alergena, prašine i drugih štetnih tvari u domu. Stoga je vrlo važno na umu imati i rješenja kako pritom osigurati dovoljno dobru kvalitetu zraka u životnom prostoru, a u nastavku donosimo nekoliko njih.

Čistoća mora biti na prvom mjestu

Na prvom mjestu svakako bi trebalo biti održavanje doma čistim. Dobra unutarnja higijena može uvelike smanjiti prašinu, grinje, životinjsku dlaku, plijesan i ostale zagađivače.

Usisavanje tepiha i namještaja najmanje jednom tjedno napravit će već veliku razliku. Redovito čistite posteljinu, zastore i druge tapecirane predmete koji su pravi skladištari čestica koje narušavaju kvalitetu zraka.

Osim sitnih čestica, značajan problem je i vlaga, zbog koje posljedično dolazi do stvaranja plijesni, najčešće na krajevima zidova, ispod tapisona ili linoleuma. Vlaga i plijesan tako, osim što su oku neprivlačni, mogu izazvati materijalne, ali i zdravstvene štete. Stoga ih je potrebno u startu sanirati.

Moguće su zdravstvene teškoće

Primjerice, vlaga će svakako dovesti do ispupčenja i mrlja na zidovima, oštećenja tapeta ili boje, kondenzacije na prozorima, neugodnog mirisa i zagušljivosti. Kada se odlučite na saniranje, imajte na umu da od pomoći neće biti samo prekrečiti zid ili oprati mrlje jer će plijesan i vlaga ponovno izbiti na istom mjestu, stoga je rješavanju problema potrebno pristupiti sustavno i ozbiljno.

Plijesan pak, kao i gljivice slične bakterije, najviše nadražuju respiratorni sustav te nepovoljno utječu na pluća, nos ili grlo, uzrokujući respiratorne probleme i slabeći imunološki sustav.

Osim toga, alarm za narušenu kvalitetu zraka u domu su i loša kvaliteta sna, povećana malaksalost, osjećaj umora i tromosti, a ako je došlo do zaista velikog zagađenja, ponekad može doći i do nesvjestice, glavobolje i mučnina.

Neisplativa kratkoročna rješenja

Upravo zbog svih potencijalnih neželjenih i neugodnih posljedica, vrlo često posežemo za raznovrsnim varijantama difuzora i pročišćivača zraka. Oni jesu dobro rješenje jer će vjerojatno pomoći uhvatiti neke od iritansa i štetnih čestica koje zagađuju zrak, no većina njih ne može duže vrijeme raditi jednako efikasno.

Slična stvar je i s odvlaživačima i ovlaživačima zraka kojima nastojimo održati optimalnu razinu vlage u domu, a koja bi inače trebala iznositi između 30 i 50 posto, kako bismo spriječili pojavu plijesni.

Ovisno o tipu uređaja, oni zaista mogu biti od pomoći, no zahtijevaju kontinuirano praćenje razine vlage, pražnjenje prikupljene vode, čišćenje uređaja, sprječavanje stvaranje kamenca i slično.

Svjež zrak u svakom trenu

Zato su sve popularniji decentralizirani sustavi ventilacije kao dugoročna i isplativa rješenja. Primjerice, oni iz tvrtke Lunos osiguravaju uravnotežen i kontroliran protok zraka kroz svaki pojedinačni prostor. Distribucijom svježeg zraka izravno tamo gdje je potreban, sustavi uklanjaju ustajale zračne džepove i održavaju dosljednu kvalitetu zraka.

Za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava koji klimatiziraju zrak u cijeloj zgradi, decentralizirani sustavi rade od sobe do sobe. Ovaj ciljani pristup omogućuje preciznu kontrolu nad ventilacijom, što rezultira značajnim uštedama energije izbjegavanjem nepotrebnog kondicioniranja slobodnih područja.

Ujedno nude personalizirane postavke udobnosti za svaku sobu ili zonu. Stanari mogu prilagoditi protok zraka, temperaturu i brzinu ventilatora prema svojim željama, optimizirajući svoje iskustvo udobnosti. S takvom ventilacijom, razina buke svedena je na minimum. Jedinice su dizajnirane za tihi rad, osiguravajući mirno i neometano okruženje.

Lako održavanje i servisiranje

Instalacija decentraliziranih ventilacijskih sustava jednostavna je i manje ometa u usporedbi s centraliziranim sustavima. Mogu se naknadno ugraditi u postojeće prostore bez opsežnih preinaka na kanalima, što ih čini isplativom opcijom.

Održavanje je vrlo lako. Većina jedinica ima lako dostupne filtre koji se mogu očistiti ili zamijeniti bez stručne pomoći. Dodatno, decentralizirana priroda ovih sustava dopušta inspekcije i servisiranje pojedinačnih jedinica, smanjujući vrijeme zastoja za cijeli sustav.

Jednostavna ugradnja bilo gdje

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove.

Dakle, u starogradnje, novogradnje ili stanove i kuće koje su u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna, bez neželjenih posljedica poput prašine ili zaprljanog prostora.

Dodatna prednost svakako je i antialergijski filter koji je važan dio sustava – periv je i ne treba ga mijenjati. Uz pomoć filtera, sve štetne čestice poput peludi ili prašine zadržavaju se u vanjskom okruženju.

Preventivno djelujte na kvalitetu zraka

Iako je ugradnja ventilacijskih sustava najpogodnije dugoročno rješenje u borbi protiv nekvalitetnog zraka, u održavanju kvalitete prostora u kojem boravite mogu vam pomoći i jednostavne svakodnevne aktivnosti.

Osim redovitog čišćenja, koristite ventilaciju u kupaonici ako je imate ugrađenu, tijekom kuhanja upalite napu ili pak sušite veš u prostorijama u kojoj je vlaga preniska. Budite sigurni da su vam instalacije ispravne te da vam nigdje u domu ne dolazi do nekontroliranog curenja vode.

U dom svakako postavite mjerač vlage, a od koristi može biti i kućno bilje. Međutim, budući da su samo neke biljke poznate kao prirodni pročišćivači zraka, vrlo je važno pripaziti pri njihovom izboru. Primjerice, dobar odabir bili bi dracena, paprat ili bršljan. (telegram)

Previous articleČovjek je kupio brokulu, a ovo stvoreno je iz nje izašlo: Jedva je ostao živ (FOTO)
Next articleZa Frigana se nudi i 7 milijuna eura, igrač trenutno najbliže Belgiji…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here