Home Kolumne Za nevidljivi muzej i knjižnicu potrošili 34 milijuna kuna!

Za nevidljivi muzej i knjižnicu potrošili 34 milijuna kuna!

1421
9

Na propale projekte nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Gradske knjižnice na Klobučarićevom trgu, od kojih se zauvijek odustalo, ukupno je potrošeno nešto manje od 34 milijuna kuna proračunskog novca. Na projekte i svu ostalu dokumentaciju knjižnice na Klobučarićevom utrošeno je do sada 8.216.293,73 kn (s PDV-om) od čega je dio financirao Grad Rijeka, a dio Ministarstvo kulture. Za kupnju prava građenje na ovoj lokaciji utrošeno je 8.978.512,00 kn. Tome iznosu treba pridodati i oko pola milijuna eura koje se Grad Rijeka obvezao isplatiti kao naknadu Austrogradu za pripremne radove. Što se tiče MMSU-a, ukupno je utrošeno 12.711.264,29 kn (s PDV-om). I u kontekstu projekta MMSU-a dio sredstava financirao je Grad Rijeka, a dio Ministarstvo kulture.


U vjetar bacio 34 milijuna kuna

Iz Grada Rijeke za utjehu napominju kako u slučaju MMSU-a cijeli iznos ipak nije bačen u vjetar jer se u slučaju 2.715.000,00 kn radilo o uklanjanju objekata koje je provedeno po DPU-u “i ti radovi ostaju u funkciji novog projekta”. Što se tiče propalog projekta nove zgrade Gradske knjižnice, iz Grada Rijeke tvrde kako 9 milijuna kuna, koliko se platilo pravo građenja za objekt koji nikad neće niknuti, “ostaju u funkciji realizacije projekta na Klobučarićevom trgu jer bi Grad pravo građenja ionako morao kupiti bez obzira na namjenu prostora, odnosno bez obzira gradio tamo zgradu, igralište ili nešto sasvim drugo, a sama zgrada će se ondje graditi kada ekonomske prilike to dozvole i, iako neće biti namijenjena za knjižnicu, u većem dijelu će imati javnu namjenu”. Naravno, radi se o dalekoj budućnosti koju većina čitatelja ovog teksta i aktualna gradska uprava sasvim sigurno neće doživjeti pa je izvjesno da je od te transakcije korist imao jedino Austrograd. Naime, toj tvrtki je za pravo građenja više plaćeno nego što je Grad Rijeka uprihodovao od prodaje zemljišta za gradnju famozne garaže (!). Osim toga, prema svemu sudeći, temelji spomenute garaže su u toliko lošem stanju da na njima nije moguće niti nasuti zemlju za park, a kamoli graditi neku novu zgradu.

Na naš upit prema Gradu Rijeci o ukupnom iznosu potrošenom na projekte koje nikada nećemo vidjeti odgoovaraju kako “te iznose treba sagledavati u svjetlu 140 milijuna kuna za koliko se ukupna realizacija oba projekta (i knjižnice i muzeja) pojeftinjuje da bi postala realno moguća i izvediva u vremenu u kojem živimo”. Činjenica je, međutim, da je milijunska šteta nastala zbog toga što gradski projekti nisu realno sagledavani u cijelom proteklom desetljeću. Rezultat takve pogrešne politike je 34 milijuna gradskih kuna bačenih u vjetar i činjenica da Riječani ni nakon deset godina nisu dobili novu Gradsku knjižnicu i MMSU.(S. Perinić)

Previous articleŠest Njemaca demoliralo hotel u Malom Lošinju: Šteta 250.000 kuna!
Next articleErste Plavi najviše uvećao buduće mirovine

9 COMMENTS

 1. i tko ih jebe, 20 godina ri isti građani biraju istu ekipu samo da bi bili kontra Zagreba, pa budite stoko, dok god na izborima glasate za nekakve “naše” i “njihove” tako vam i treba.
  Grad im proda zemljište a onda oni prodaju Gradu pravo građenja na istom tom zemljištu za više novaca. Gdje je tu Uskok? Zašto je uopće prodavana parcela ako je na njoj komercijalan sadržaj? Gdje je tu korist za građane? Da podsjetim, komercijalna djelatnost nije korist za građane jer je kad su otvorene garaže u dogovoru s Rijeka prometom pola grada pokriveno stupičima bez da se pitalo građane da se izjasne javnim glasanjem.

  Dakle kompletno Grad funkcionira kao izvor zarade pojedincima, gradski oci su tu samo da pred javnosti uspiju maskirati privatne interese i stoka i dalje glasa za njih.

  11 mandata na zadnjim izborima? Zatvorili su sve firme što su valjale, riječki industrijski bazen koji je do 1990. nosio 40% GOSPODARSTVA HRVATSKE, danas je sveden na par firmica, na podobne službe koje rade samo na budžetu, a vi se svi jebite i nastavite glasat za SDP.

  Vidimo i Komadina i Obi, nema projekta koji je doveden do kraja i da je ispunio svoju namjenu. Uvijek nešto. Pa kad se radi dvorana netko “zaboravi” da je kratka 10 metara i nitko ne odgovara. Bazeni su sa prvobitnih 270 milijuna kuna došli na 400 milijuna kuna. Vrtića i dan danas fali.

  Nastavite glasat, sutra će vam ko u Španjolskoj staviti lokote na baje pa di ćete onda? Oćete Vojku pod prozorom čekat da vam baci okrajak svoje lepinje?

 2. Nije fer pisati istinu a čovjek je na krstarenju. Doduše, obraz kao džon, pa ga neće sekirati komentar. Da nije takav nikad ni ne bi postao to što je postao.

 3. VRATITE DJECI IGRALIŠTE!

  Mada se je napravilo pregršt gluposti i uludo ulupala lova, najviše me boli što se prostor, ovakav kakav je može za malo novca i puno kreativnosti preurediti od betonske ploće s nadgrobnim spomenicima u mjesto zabave i sreće za nove mlade generacije…
  Odraso sam na sportskim igralištima pred “Teslom”. Za zabavu su nam bila dovoljna 4 koša, 3 gola i dobro društvo…
  Prostor je siguran od prometa i van funkcije, dajte natječaj kako za što manje novca pustiti u funkciju i prilagoditi djeci plato!
  Postavite nekoliko cvječnjaka sa oleandrima pred betonske blokove a na svaki montirajte klackalicu ili spravu za vježbanje…
  Nije nikakav problem, samo dobra volja, malo ideja i mrdnut dupe iz ugodne fotelje za napraviti nešto korisno za zajednicu!

  Nekadašnji glasać pro ekipica na vlasti ali sve više me tjerate kontra

 4. na onaj prostor zbog rizika od urušavanja garaže ne smije ni vaza s cvjećem, a kamoli klackalica ili sprava za vježbanje. gdje slavko i obi prođu, tu trava više ne raste.

 5. Hvale vrijedna analiza. Još treba doći do imena osobe koja sve osmisli, a znamo ko realizira.

 6. RIJEKA JE DO 1945 GODINE BILA JEDAN OD NAJLJEPŠIH GRADOVA EVROPE A ONDA SU STIGLI PARTIZANI I PROLETERI SVI REDOM IZ DALMACIJE,SRBIJE I BOSNE I OSTALIH BALKANSKIH VUKOJEBINA I USPJELI SU U ONOME ŠTO NITKO NEBI USPIO UNIŠTITI GRAD U NEPUNIH 70 GODINA!!!!!!!

 7. @aki, da parafraziram: što bi Splićani rekli “Što je pusta Londra, Pariz, Prag, Beč, Berlin, Madrid, Barselona, Brisel, Amsterdam, Rim, Milano, Torino, Budimpešta, Varšava, … kontra Rijeke”

  Da nisu došli ljudi “otale” danas bi Rijeka imala i manje od 50.000, sve da su se domaći kotili ko zečevi, plus tko bi radio u industriji koju je Rijeka donedavno imala.

 8. Pa valjda je došlo vrijeme za rušenje.Treba se konačno probuditi jer smo valjda shvatili da su sve oteli kao ovi u Hrvatskoj tako “naši”u Rijeci.Stigao je čas,treba se udružiti i na idućim izborima u 2013 skinuti bahatog i nesposobnog gradonačelnika sa njegovom isto tako nestručnom i nesposobnom svitom.
  Čelnici oporbenih stranaka neka smanje svoj ego,neka pojedinačno odustanu od uloge gradonačelnika jer se nikada neće složiti,neka podupru nezavisnog i sposobnog kandidata,neka drugi krug odlučuje tko će nas vodti.
  Dok se ne sruši sadašnja vlast i iz temelja ne promjeni vladajuća ekipa ništa se neće promjeniti.Bit će samo “sjaši Kurta da te uzjaši Murta”.
  Rijeko probudi se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here