Home Biznis Erste Plavi najviše uvećao buduće mirovine

Erste Plavi najviše uvećao buduće mirovine

693
0

Najuspješniji obvezni mirovinski fond u prvih šest mjeseci 2012. bio je Erste Plavi, koji je svojim članovima povećao vrijednost imovine za 5,18 posto. Natprosječne rezultate ostvario je i AZ fond, dok su podbacili fondovi PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen OMF. Za razliku od prošle godine, u kojoj je samo AZ fond poslovao u plusu, u prvom polugodištu ove godine sva četiri obvezna mirovinska fonda ostvarila su pozitivne prinose. Prosječan zarada ‘mirovinaca’ mjerena indeksom MIREX iznosla je 3,90 posto, a najbolje su imovinom upravljali menadžeri Erste Plavog fonda.

Oni su u prilično turbulentnoj godini za tržišta kapitala uspjeli uvećati vrijednosti imovine za 5,18 posto. Krajem lipnja Erste plavi je upravljao imovinom 251.067 članova vrijednom 5,95 milijardi kuna.

Društva koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima u prvom polugodištu ostvarila su upola manju dobit nego lani. Zbog smanjenja naknade koja se obračunava na ukupnu imovinu fonda sa 0,65 na 0,45 posto, dobit četiriju društava iznosila je ukupno 47,39 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 90,97 milijuna kuna.
Na drugom mjestu po uspješnosti je AZ fond, koji je zabilježio rast vrijednosti obračunske jedinice od 4,49 posto. Rezultat menadžera AZ fonda posebno je vrijedan s obzirom na kontinuitet pozitivnog poslovanja. Imovina najvećeg mirovinskog fonda krajem lipnja dostigla je 18,24 milijardi kuna, a broj članova približio se brojci od 600.000.

Predzadnji po ostvarenom rezultatu je Raiffeisen fond, kojemu je imovina ojačala 3,02 posto. Raiffeisen je drugi fond po veličini s preko 500 tisuća članova i neto imovinom vrijednom 13,36 milijardi kuna.

Najslabiji učinak imao fond PBZ Croatia osiguranje, koji je u prvih šest mjeseci ostvario prinos od svega 2,8 posto. Premda je i prošlu godinu završio s najgorim rezultatom fond PBZ CO nije zabilježio značajniji odljev članova. Sa 290.394 člana i dalje drži stabilan udio od 17,81 posto u ukupnom broju članova te upravlja imovinom od 7,44 milijarde kuna.

Plasman fondova prema dugoročnoj uspješnosti ne razlikuje se od poretka u ovoj godini. Od početka rada 2002. godine na vrhu je AZ fond s prosječnim godišnjim prinosom od 5,27 posto. Na drugom mjestu je Erste Plavi sa 5,15 posto, slijedi Raiffeisen (4,81 posto), a na začelju je PBZ Croatia osiguranje s prosječnom godišnjom zaradom od 4,15 posto.

Ukupna neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem lipnja 2012. iznosila je 44,98 milijardi kuna. Najveći dio kapitala koji svakog mjeseca uplaćuju članovi (čak 67,32 posto ili 30,49 milijardi kuna) uložen je u državne obveznice, što je znatno iznad minimalnog zakonskog limita, prema kojem se u hrvatskim državnim obveznicama treba držati najmanje 50 posto imovine.

U dionice, pretežno domaće, fond menadžeri su plasirali 18,63 posto kapitala, a ostatak je raspoređen u korporativne obveznice, udjele u investicijskim fondovima i depozite.(tportal)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here