Home Mozaik Zaboravite na kuckanje: Ovo su 3 sigurna načina da izaberete najslađu lubenicu!

Zaboravite na kuckanje: Ovo su 3 sigurna načina da izaberete najslađu lubenicu!

133
0
1414047 unnamed 5 ls
Foto: Bakina kuhinja

Godinama se prenose legende, znanstvene teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način odabrati pravu lubenicu.

Naravno, jedini i pravi način je otvoriti ga, uvjeriti se koliko je svjež, crven i sladak, ali to naravno nije uvijek moguće. Zato se godinama pokušava pronaći pravi način provjere slatkoće i zrelosti lubenice.

Zaboravite na kucanje lubenicom, evo tri opcije:

Ako ste primijetili mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Predstavlja mjesto gdje je lubenica ležala na zemlji za vrijeme zrenja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele ili svijetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su sazrele. Ne kupujte lubenicu koja nema mrlje na površini, piše Citymagazin.

Lubenica je zdrava, ali neki bi trebali biti oprezni

Površina lubenice treba biti tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je voće počelo truliti, a izbjegavajte osušenu površinu koja je izgubila svu svoju sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan.

Nošenje teške lubenice kući iz dućana možda nije vaša omiljena aktivnost, ali najtežem voću treba posvetiti najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Uzmite nekoliko lubenica iste veličine i odnesite kući najtežu. Tako će biti najslađe i najsočnije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here