Home Vijesti Zanella dobiva trg u Starom gradu

Zanella dobiva trg u Starom gradu

1390
10

Na današnjoj sjednici Odbora za mjesnu samoupravu usvojen je prijedlog odluke prema kojoj bi riječki državnik Riccardo Zanella trebao dobiti svoj trg u Starom gradu. Odluka je donesena jednoglasno s 4 glasa za (Lista za Rijeku, SDP, IDS, HDZ), te je upućena prema Gradskom vijeću koje bi o njoj odluku trebalo donijeti u 10. mjesecu.

Oko naziva bezimenog trga u Starom gradu, koji se kolokvijalno naziva Trg Šišmiš, spor traje već nekoliko godina budući da je prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu u prošlom sazivu Gradsko poglavarstvo odbilo s obrazloženjem da u produžetku trga već postoji uličica s istim nazivom, te je prijedlog u suprotnosti s pravilnikom o imenovanju trgova i ulica.


Riccardo Zanella

Prošle godine je Odbor za mjesnu samoupravu uz suglasnost VMO Školjić pokrenuo inicijativu za spajanjem ulice i trga u jednu cjelinu koja bi se imenovala Trg Šišmiš, ali je i taj prijedlog od strane Odjela za urbanizam ocijenjen neprihvatljivim s obrazloženjem da se radi o jednoj od rijetkih ulica u Starom gradu očuvanih u izvornom, premda izrazito reduciranom obliku.

Naposljetku VMO Školjić prošlog mjeseca usvaja novi prijedlog da trg imenuje nazivom Trg Riccarda Zanelle, kao nazivu koji reflektira gradsku, zavičajnu i povijesnu dimenziju.

Riccardo Zanella je rođen 1875. godine i zbog ustrajnog zalaganja za prava Rijeke protiv uplitanja centralne vlasti postao lider autonomnog pokreta u gradu. Nekoliko je puta pobijedio na gradskim izborima, bio izabran za gradonačelnika, da bi 1921. godine nakon slobodnih izbora postao i predsjednikom novoformirane Slobodne države Rijeke, suprotstavljajući se D’Annunziju i njegovoj nasilnoj okupaciji grada. Nedugo nakon toga svrgnut je fašističkim državnim udarom. U sukobima s fašistima pogiba gradski policajac kao prva žrtva fašizma uopće, a Zanella odlazi u egzil u Kraljevicu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata boravi u Francuskoj gdje ga kolaboracionistička Petainova vlada internira zbog sumnji da je organizirao atentat na Mussolinija. Zanella je bio izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova, a unatoč porazu fašizma nije dočekao povratak u Rijeku te je umro u Rimu 1959. godine.

Predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu Danko Švorinić ocjenjuje da se radi o kvalitetnom prijedlogu koji bi trebao staviti točku na prijepore oko naziva trga.

– Radi se o iznimno značajnoj povijesnoj ličnosti za naš grad krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća koja do danas nije imala svoju ulicu ili trg. Nadam se da ćemo odlukom Gradskog vijeća sljedeći mjesec konačno staviti točku na pitanje naziva jednog bezimenog trga u Starom gradu oko čijeg naziva ‘spor’ traje već nekoliko godina. (rd)

Previous articleStereo klubb – pregled sezone
Next articleRockwool stigao do Škrljeva!

10 COMMENTS

 1. Pohvale za inicijativu ali gradsko vijeće će to odbit jer je Vepar (kao i svi kobasičari) iskompleksiran ovakvim stvarima i na samo spominjanje Zanelle, autonomaša, dvoglavog orla i ostalih simbola/osoba diže mu se kosa na glavi. I da Papa proglasi Zanellu svecem, odbili bi…
  Pritom želim reć da nije problem uopće u Zanelli, problem je u onima koji o tome odlučuju.

 2. Vepar nek se brine šta ćemo po njemu nazvat, pretpostavljam neki parking Toi-Toija.

  Zanella bi trebao imat neki veći trg, al kad nedaju moze i mali. Bravo.

 3. pa ova gradska uprava se hvali demokratskim. slobodarskim i antifašističkim duhom koji vlada u našem gradu pa eto prilike dati trgu ime po prvom antifašisti i prvom političaru koji je iskusio svu brutalnost fašizma i to upravo u Rijeci. To je povijest našeg grada od koje se ne može pobjeći.

 4. Izuzetna,hvale vrijedna Iniicijativa ,mislim da ovakva povijesna ličnost Grada Rijeke Riccarda Zanelle,svakako zaslužuje i treba dobiti svoj trg u Starom gradu stoga hoću vjerovati da Gradsko vijeće grada Rijeke će ipak donijeti pozitivnu odluku , a sva eventualna dnevno politička stajališta staviti po strani ,ovim pozivam sve stranke u gradskom viječu da daju svoj glas za,
  ŽIVJELA RIJEKA ,VIVA FIUME.

 5. bila bi civilizacijska sramota da se ostvare kvarnerove prognoze i povratak u 90-te kada smo slušali da je riječki grb srpski i slične bedastoće. odluka je podržana jednoglasno od svih stranaka i ne znam koji bi salto mortalo sad trebalo izmisliti da se to poništi i vrati na početak. nadam se da je grad ipak u ovom smislu sazrio i da ce biti konsenzusa po ovom pitanju.

 6. mnoge povijesne ličnosti Rijeke (i fijumanske i sušačke) još čekaju dobiti svoj naziv ulice i trga, nadam se će ovo bit početak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here