Home Vijesti Zašto je bitka za Zmijski otok jako važna za nastavak rata u...

Zašto je bitka za Zmijski otok jako važna za nastavak rata u Ukrajini?

149
0

Na ukrajinskom Zmijskom otoku bjesne borbe. Rusi pokušavaju okupirati otok, ali nisu uspjeli preuzeti potpunu kontrolu nad njim. Analitičar Jonathan Bentham rekao je da bi, u slučaju da Rusija preuzme kontrolu nad otokom, došlo do velike promjene u trenutnoj borbi.

Rekao je da bi, na primjer, Rusija uspjela prebaciti zračne raketne sustave S-400 na Zmijski otok i tada bi imala “stvarne dalekometne protuzračne sposobnosti na sjeverozapadu Crnog mora”.

Bentham je rekao da će to Rusiji dati značajne ofenzivne i obrambene sposobnosti jer će moći prije predvidjeti zračne prijetnje i imati lakši pristup ključnim ukrajinskim lučkim gradovima na jugoistoku, kao što je Odesa.

No s obzirom na malu veličinu otoka i njegov stjenoviti teren, Bentham je rekao da to neće biti lako. Dodao je da će, ako Rusija ili Ukrajina ne uspiju učvrstiti svoje položaje na otoku sofisticiranim protuzračnim oružjem, njihove snage ostati ranjive.

Zmijski otok široj je javnosti poznat od početka ruske invazije, kad su ukrajinski vojnici prkosno reagirali na prijetnju ruskog ratnog broda Moskve, koji je otad potopljen. Prema audiosnimci koju su tada objavili Ukrajinci, ruski časnik s broda Moskva naredio je ukrajinskim braniteljima da polože oružje, a ukrajinski vojnik je odgovorio: “Jebi se, ruski ratni brode.”

Prvo se vjerovalo da su svi ukrajinski branitelji ubijeni, ali kasnije se ispostavilo da su živi, ali su se morali predati jer im je nestalo streljiva.

Previous articleUkrajinci: Napravili smo uspješan protuudar, stiže preokret u ratu!
Next articleSudac koji je oteo naslov Rijeci: Uništen mi je život zato što su svi mrzili Croatiju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here