Home Mozaik Zašto je spavanje ispred upaljenog televizora loše za vaše zdravlje

Zašto je spavanje ispred upaljenog televizora loše za vaše zdravlje

183
0

Većina nas je barem jednom doživjela onaj osjećaj kada se umjesto u krevetu, u san utone pred televizorom. No, ovakva navika može biti štetna ne samo za naše zdravlje, već i za našu liniju.

Nedavno provedeno istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi, Maryland, pokazalo je da žene koje često zaspe pred televizorom imaju veći rizik od problema s prekomjernom težinom. Sudionice istraživanja u dobi od 35 do 74 godine odgovarale su na pitanja o svojim navikama spavanja, uključujući i naviku zaspati uz upaljeni televizor. Rezultati su bili iznenađujući.

Žene koje su spavale s upaljenim svjetlima ili televizorom imale su čak 17 posto veću vjerojatnost dobiti oko pet kilograma ili više tijekom pet godina, u usporedbi s onima koje su spavale u potpunom mraku. Iako je malo noćno svjetlo u spavaćoj sobi imalo minimalan utjecaj na rezultate, očito je da postoji veza između svjetla ekrana i prekomjerne težine.

Glavni razlog leži u hormonima. Umjetno svjetlo, poput svjetla ekrana, može promijeniti razinu hormona u našem tijelu i utjecati na biološke procese koji povećavaju rizik od pretilosti. Nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do bržeg debljanja, a pretilost nosi sa sobom niz zdravstvenih problema i rizik od ozbiljnih bolesti.

Savjeti koji vam mogu pomoći:

Ovo je dakle itekako valjan razlog zašto bi trebala pripaziti da više ne zaspiš pred televizorom i da napokon usvojiš zdrave navike spavanja i odlaska u krevet. Ako se borite s ovom štetnom navikom, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

-Zdrave grickalice: Umjesto da posegnete za čipsom, kokicama ili keksima, koji su puni ugljikohidrata, odaberite zdravije alternative poput sjemenki, voća ili orašastih plodova.

-Aktivnost: Kada osjetite pospanost, ustajte i protegnite se. Otvorite prozor i udahnite svježi zrak. Dodatna aktivnost poput vježbi istezanja može vam pomoći da ostanete budni i izbjegnete san.

-Upravljanje vremenom: Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite pred televizorom i postavite si granicu kada je vrijeme za odlazak u krevet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here