Home Najnovije Zatvoren glavni dio pogona na Mlaki

Zatvoren glavni dio pogona na Mlaki

1684
0

U sklopu gašenja proizvodnih pogona rafinerije na Mlaki zatvoreni su pogon vakuumske destilacije i proizvodnje bitumena. Iako u Ini, iz samo njima poznatih razloga, već danima ne žele dati nikakav službeni odgovor na pitanje o tijeku procesa zaustavljanja rafinerijskih pogona, iz pouzdanih izvora saznajemo da cijela operacija teče manje više po planu. Pritom je dosad zaustavljen najvažniji dio rafinerijskog pogona, onaj za vakuumsku destilaciju, koji je bio i krivac za velik dio zagađenja zbog kojeg su stanovnici gradskih naselja u blizini rafinerije desetljećima udisali zrak treće, najlošije kvalitete. Zatvoren je i pogon za proizvodnju bitumena, a u tijeku je proces zaustavljanja preostalih dijelova rafinerije. Među najvećim preostalim proizvodnim pogonima čiji rad će uskoro prestati su postrojenja za ekstrakciju.
Gašenje rafinerijske proizvodnje započelo je, podsjećamo, prije dvadesetak dana kada je najavljeno da će radovi na gašenju proizvodnje na Mlaki potrajati ukupno oko mjesec i pol dana, pri čemu će oko polovice od četiristotinjak radnika, koliko ih danas radi u rafineriji, biti preseljeno na nova radna mjesta u rafineriji Urinj.

Ostaje prazan prostor

Među prvima koji će s Mlake biti premješteni u nove pogone na Urinju su upravo radnici vakuumske destilacije, njih pedesetak, koji bi prema planu na Urinju trebali početi raditi od 1. listopada ove godine. Preostalih nešto manje od 150 radnika postupno će seliti na Urinj do početka studenog. Rafinerija, međutim, s prestankom proizvodnje neće u potpunosti zatvoriti svoja vrata, barem još neko vrijeme, budući da u njoj i nadalje ostaje pogon za takozvani »blending«, odnosno miješanje ulja. No, i taj bi pogon u iduće dvije do tri godine, kako saznajemo, mogao biti zatvoren zbog neisplativosti njegovog načina rada, pri kojem će se u pogonu umjesto proizvodnje samo miješati ulja iz uvoza. Potpunim prestankom rada rafinerije tako bi gotovo u samom središtu grada ostao golem neiskorišteni i vrlo atraktivan prostor uz samo more.

Potrebna dekontaminacija

Površina današnje rafinerije na Mlaki gotovo je jednaka površini užeg centra Rijeke i jasno je da su za taj prostor već sada zainteresirani mnogi, među njima i sam Grad. Iako je Prostornim planom zemljište rafinerije na Mlaki predviđeno za pretežito industrijsku namjenu, na njemu je moguća i gradnja drugih sadržaja, poput stanova. No zemljište na Mlaki je u vlasništvu Ine gdje tvrde da zasad nemaju planova za njegovu prenamjenu, a tu je i problem sanacije tla koje je prema nekim procjenama tijekom 125 godina rafinerijske proizvodnje zagađeno do te mjere da je njegova eventualna prenamjena nemoguća bez opsežnih mjera dekontaminacije. Atraktivno zemljište s pristupom moru zapelo je za oko, kako saznajemo, i Ininim partnerima iz mađarskog MOL-a, a unatoč tvrdnjama iz Ine o nepostojanju konkretnih planova za prenamjenu, navodno su na Mlaki već u tijeku geodetske izmjere zemljišta. U koju svrhu, zasad ostaje nepoznato.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here