Home Kolumne Zbog čega je otkazana ‘Ivica i Marica’?

Zbog čega je otkazana ‘Ivica i Marica’?

1336
0
Piše: Zvonimir Peranić

Izvedbe predstave „Ivica i Marica“ riječkog HNK Ivana pl. Zajca planirane za ponedjeljak i utorak 29. i 30. siječnja 2018. iznenada su otkazane. Izvedbe su bile namjenjene i za učenike osnovnih škola. Neki učitelji i profesori smatrali su predstavu neprimjerenom za učenike koji su je trebali pogledati. I da nije bilo njihove intervencije, uprava Zajca bi bez problema djecu izložila njima neprimjerenom sadržaju.
Na odgovor Zajca o razlozima otkazivanja predstava čekali smo relativno dugo. Inače odgovori i reakcije iz Zajca su promptnije, brže i u relativno kratkom vremenskom roku. Svoj odgovor iz Zajca započeli su činjenicom kako je balet „popraćen sjajnim kritikama“ te su naveli izvadtke iz dvije. One Glorije Fabijanić Jelović s Radio Rijeke i Kim Cuculić iz Novog lista. Ostale eventualne kritike nisu navedene. Nakon toga slijedi: „Unatoč tome, dvije njene izvedbe odlučili smo otkazati.“ Dakle, unatoč sjajnim kritikama otkazane su izvedbe. Slijedi i razlog: „Riječ je o matinejama planiranima za djecu mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, za koje je pak predstava tijekom kreativnog procesa njena nastanka, postala presloženom. Zaključili smo to nakon razgovora s učiteljima i profesorima, dugogodišnjim kazališnim suradnicima koji su izrazili osobno oduševljenje predstavom, ali istodobno i dobronamjernu sumnju u njezinu adekvatnu recepciju kod djece nižih razreda, kao i nakon razgovora s članovima plesnog ansambla predstave. Vodeći se njihovim razmišljanjima i sugestijama, predstavu smo u sljedećem ciklusu izvedbi „preusmjerili“ na stariju publiku odnosno učeničku populaciju viših razreda osnovne škole, srednjoškolce i odraslu publiku.“
Složenost predstave, njenog sadržaja ne mora biti prepreka. Djeca mogu percipirati i izuzetno složene i apstraktne sadržaje. Stvarni razlog kojemu se iz Zajca „približavaju“ kroz termin adekvatna percepcija jest neprimjeren sadržaj!
Nadalje, iz Zajca tvrde kako su odluku donijeli i nakon razgovora s članovima plesnog ansambla predstave. No, iz maila ravnateljice baleta Maše Kolar u nedjelju predvečer (16:41h) dade se zaključiti kako se ansambl nije ništa pitalo već su predstave otkazane: „Dragi kolege i plesači, sutra i prekosutra (29.01 i 30.1.) otkazuju se naše Matineje Ivice i Marice u 12h. Sutrašnja, večernja predstava ostaje u 19:30. Radi se da smo prodaju Matineja usmjerili na premladu publiku koja ne bi znala prepoznati Vašu predivnu izvedbu i višeslojnost koreografije. Iz tog razloga promijeniti ćemo plan za sljedeća dva dana. Marin Blažević će vam prije ili poslije sutrašnje jutarnje probe objasniti podobnije o čemu se radi. Hvala Vam na razumijevanju.“
Maša Kolar pak navodi kako je razlog otkazivanja nemogućnost prepoznavanja predivne izvedbe od strane publike kao i višeslojnost izvedbe! Jesu li u Zajcu naknadno shvatili što se događa kada su u nedjelju predvečer otkazali izvedbu idućeg jutra?
Nedugo ranije tog tjedna najavljujući premijeru Marin Blažević je isticao: „Bajkovita je i očaravajuća za najmlađe, a zagonetna i intrigantna za odrasle. Svatko tko joj pristupi na svoj način, u njoj će naći svoj odgovor.“ Ravnateljica baleta Maša Kolar je rekla: „Htjela sam da naš ansambl izvede obiteljski balet, ali ne infantilan, već da uključuje sve generacije i ne isključuje nikoga. Zamišljen kao platforma za razgovor odraslih i djece na teme siromaštva, mislotivosti, snalaženja, odrastanja. Gina (koreografkinja, op.a.) je u tome uspjela.“
Ovi iskazi mogu implicirati kako je predstava složena, ali da to nije prepreka niti za najmlađe. Blažević i Kolar su nekoliko dana prije premijere tvrdili kako je predstava za najmlađe, za sve generacije i da ne isključuje nikoga. U nedjelju su otkazali izvedbe u jutranjim terminima namijenjene djeci. Nejasno je smatraju li i dalje da su predstave primjerene za djecu, ali su vodeći se sugestijama učitelja i profesora otkazali izvedbe ili su početkom tjedna mislili da je predstava primjerena za djecu, a krajem tjedna da je neprimjerena za djecu? Pretpostavljamo da su intendant i ravnateljica vidjeli neku od proba prije navedenih izjava. Činjenicu otkazivanja može svaki čitatelj interpretirati samostalno. Višeslojno.
Ostaje činjnenica kako u odgovoru iz Zajca ne smatraju kako su pogriješili, ali i da su u prvi plan odgovora o razlozima otkazivanja izvedbi stavili „sjajne kritike“. No, u ovome slučaju ne radi se o „sjajnim“ ili „mat“ kritikama, već činjenici da nitko u Zajcu, niti ravnateljica baleta Maša Kolar, niti glavni dramaturg, niti ini dramaturzi nisu samostalno zaključili kako je sadržaj predstave neprimjeren za djecu određene dobi. Te dvije izvedbe i broj („malih“) gledatelja dodali bi u statističke podatke. Ovako sastavljen odgovor kao da pokušava umanjiti činjenicu o očiglednoj pogrešci. Pogrešci koja nije benigna. Izlaganje djece njima neprimjerenom sadržaju moglo je izazvati ozbiljne posljedice.
U maniri odgovora iz Zajca…U Zajcu nisu primjetili niti pogrešne bilješke uz financijska izvješća za 2016. podosta mjeseci, skoro čak godinu dana, ali nisu primijetili niti neprimjerenost sadržaja predstave za one kojima su je nudili.
Ovaj slučaj postavlja pitanje kompetentnosti onih u Zajcu koji odlučuju o tome koja je predstava primjerena kojemu uzrastu. Očigledno nije iskazana dovoljna briga, kako bi se sa sigurnošću odredila primjerenost sadržaja pojedinih predstava djeci. U ovome se slučaju ne smije griješiti. Za razliku od minoriziranja pogreške s bilješkama kod financijskih izvješća, i naknadnog „pročišćavanja“ i ispravljanja, pogrešno eventualno izlaganje djece neprimjerenom sadržaju može imati izuzetno štetne posljedice. Svoju ulogu i eventualnu (ne)odgovornost glede financijskih izvješća, Kazališno vijeće je rješilo odlukom o slanju financijskih izvješća na kontrolu onima koji se bave tim poslovima. Opet?! Možda bi mogli donijeti sličnu odluku pa da o primjerenosti sadržaja predstava namijenjene djeci odlučuju drugi? Postavlja se pitanje čemu onda služe takva tijela?

Previous articlePOZITIVNO: Elektronske cigarete
Next articleStiže zahlađenje: Snijeg moguć i u Rijeci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here