Home Vijesti Zbog opasnog toplinskog vala ptice padaju s neba!

Zbog opasnog toplinskog vala ptice padaju s neba!

305
0

Nakon drugog najtoplijeg lipnja u povijesti zapadna Europa je na udaru drugog opasnog toplinskog vala ovog ljeta. Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Španjolska i Francuska suočeni su s rekordno visokim temperaturama ovog tjedna.

Vrući uvjeti nastavit će pogoršavati postojeće šumske požare u jugozapadnoj Europi. Treća razina upozorenja na vrućinu, najviša moguća razina, na snazi ​​je za 14 država u Portugalu i na istoku Španjolske do kraja tjedna. Britanija je izdala rijetko upozorenje na ekstremne vrućine.

Meteorolozi: Ovaj toplinski val je potpuno neobičan

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik španjolske meteorološke službe Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

“Novi toplinski val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Europu. Zahvaća uglavnom Španjolsku i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje”, rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

Grupa za zaštitu ptica: Zbog vrućina ptice padaju s neba

Prema Swifts UK, grupi posvećenoj pticama selicama, toplinski val uzrokuje ptice u Britaniji padaju s neba.

Izdala je smjernice za sve koji pronađu ptice na tlu.

U Hrvatskoj sve toplije

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu zemlje, svježe je, osobito u gorskim područjima, 9,3 stupnjeva je izmjereno u Gorskom kotaru. Vjetar je većinom slab u unutrašnjosti, samo na istoku zemlje puše umjeren sjeverozapadnjak, prognozira N1.

Na moru dominira bura, u nastavku dana na dijelu obale zapuhat će zapadnjak i jugozapadnjak, ali većinom sjeverozapadnjak, koji može biti i jak poslijepodne uz obalu srednjeg i južnog dijela Jadrana. Danas će u većini predjela prevladavati sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku.

I četvrtak će biti većinom sunčano uz promjenjivu naoblaku, većinom vruće i vrlo vruće, uz temperature i do 34.

Od petka, uslijed premještanja hladne fronte sjevernije od naših krajeva, nestabilnije na kontinentu, lokalno uz pljuskove praćene grmljavinom, a nestabilno će biti i tijekom subote.

U takvim okolnostima u unutrašnjosti će biti manje vruće.

Na moru bez promjene tako da će rasti vjerojatnost za toplinski val.

Previous articleŽena u teretani slučajno čučnula muškarcu na lice!
Next articleVIDEO Rebić zabio s 20 metara u pripremnoj utakmici Milana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here