Home Kolumne ŽENSTVENA: Daj mi ljubav, ja bih živjela!

ŽENSTVENA: Daj mi ljubav, ja bih živjela!

1785
2
Piše: Ivana Pavić
Piše: Ivana Pavić

Zanimljivi su mi oni ljudi koji tvrde da se od ljubavi ne živi. Pa ogorčenog izraza na licu hodaju gradom i grakću: „To su gluposti. Spusti se na zemlju. Ne može te ljubav najesti, ni napiti, ni obući, ni platiti ti račune…„

Ja mislim da je odbijanje saznanja da se od ljubavi živi u biti, ništa drugo negoli jedna vrsta teške ovisnosti. Ovisnost je podložnost nekoj štetnoj navici, kaže wikipedia. A vi ste ovisni o bijegu od ljubavi. A, ako bježite od ljubavi, vi ste podložni navici da budete razočarani, ili povrijeđeni, ili neraspoloženi, ili razdražljivi, ili ogorčeni, ili usamljeni ,ili tužni, ili inertni, ili beživotni, ili ravnodušni, ili apatični, ili dosadni sami sebi. A to je loša navika, biti podložan nekim lošim osjećajima.

Evo, dokazat ću vam tek jednim, od mnoštva drugih primjera.

Probudite se. Hvatate mobitel da provjerite koliko je sati. Jedva ustajete iz kreveta. Umivate se. Perete zube. Palite cigaretu. Pijete kavu. Oblačite pripremljenu odjeću i obuću. Spremni ste. Krećete na posao. Sjedate u auto. Slušate omiljenu radio stanicu. Čekate u gužvi. Zijevate. Tražite parking. Parkirate. Ulazite u ured 15 minuta ranije. Pozdravljate kolege i kolegice. Udobno se smještate na stolicu. Kuckate po tastaturi. Odradite posao. Gasite kompjuter. Izlazite iz ureda. Šećete gradom. Gledate izloge. Nađete se sa prijateljem/prijateljicom. Pročavrljate. Dođete doma. Skuhate nešto za ručak/večeru. Pojedete. Sjednete u fotelju. Gledate omiljenu seriju. Otuširate se. Operete zube. Obučete pidžamu. Legnete u krevet. Zaspite.

I vi mislite da je to život ? E pa dragi moji, to vam nema veze sa životom.

Evo, što život jest!

Probudite se. Hvatate mobitel da provjerite je li došla kakva poruka. Žmiga zeleno svjetlo. Dobili ste poruku. „Je li njegova ?“ Srce bubnja. Osmijeh. Osmijeh. Osmijeh. Njegova je. Iskačete iz kreveta. Umivate se. „Ajme, javio se. Želi da se nađemo. Ajme. Ajme. Ajme.„ Perete zube. „Neću mu još odgovarati. Ili hoću. Ajme, što da mu napišem?“ Osmijeh. Osmijeh. Osmijeh. Palite cigaretu. „Pitat ću Maju, Ivanu, Josipu Petru, Sanju i Tanju, one će sigurno znati.“ Pijete kavu. Pripremljenu obuću i odjeću stavljate sa strane. Kopate po ormaru. „Ma gdje li su mi te najlonke sad? On voli baš te!!“ Razbacujete čarape oko sebe. Oblačite mrežaste čarape, suknjicu i onu novu bijelu majicu koju ste mislili obući u subotu za van. Spremni ste. Krećete na posao.

Sjedate u auto. „Eeeej, Majo/Ivano/Josipo/Petro/Sanjo i Tanjo jaaaaavio se. Rekao je da me želi vidjeti. Da, daaaa. I ja mislim da mu je žao. Kako sam uzbuđena. Ma naravno da mu neću odmah odgovoriti. Kao fol, ful sam zauzeta bila.“ Slušate omiljen cd s pjesmama za raspoloženje. Derete se na sav glas zajedno s Tinom Turner. Čekate u gužvi. Plešete. Tražite parking. „Glumit ću hladnu i ravnodušnu…“ Parking vam je pred nosom. „…i morat će me moliti na koljenima da mu se vratim…“ Vi i dalje kružite i tražite parking. „ ..i onda ću mu reći da sam bila na cugi s jednim doktorom… Ne, ne, s pilotom…..“ Parkirate 3 ulice dalje. Ulazite u ured 15 minuta kasnije. Razbrbljate se s kolegama i kolegicama. Nemirno sjedite na stolici. Vrtite se njoj. Kuckate po tastaturi. Tapkate nogom. Tapkate noktima po stolu. Ne odradite posao. Zaboravite ugasiti kompjuter. Izletite iz ureda. Šećete nebom. Ne vidite ništa oko sebe.

Nađete se s njim. Ostajete bez teksta.

Dođete doma. Ne jedete ništa. Zaboravite na omiljenu seriju. Ne otuširate se. Ne operete zube. Ne obučete pidžamu. Ne legnete u krevet. Ne zaspite.

Vi jednostavno živite. Punim plućima. S njegovim poljupcem na vašim mekanim usnama.

Osjećate li razliku ?

Ako ljubav odbijate vidjeti, čuti, okusiti, pomirisati-priznati, oprostite, ali vi onda ne živite. Dragi moji, vi samo, po lošoj navici, životarite.

2 COMMENTS

  1. Baš dobar tekst, pozitivan i vedar.

    BTW ujutro , jedva ustanem iz kreveta. Ne umivam se. Ne perem zube. Ne palim cigaretu. Ne pijem kavu. Obučem što nađem ostavljeno od jučer. … Zakasnim barem 15 minuta.

  2. Hvala Vam na lijepoj kritici. 😉 Naravno, svatko ima svoje rituale, ali rituali navedeni u mojem tekstu su, ajmo reći, najuobičajeniji ! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here