Home Biznis Životno osiguranje – veliki potencijal rasta

Životno osiguranje – veliki potencijal rasta

1018
0

Recesija, kriza, pad i slični pesimistični pojmovi obilježili su i drugi dan “Dana hrvatskog osiguranja” koji su se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održavali u Opatiji. No, ovoga puta govorilo se o problemima segmenta životnih osiguranja. “Nakon niza godina s dvoznemankastim stopama rasta, u 2008. godini životna osiguranja u Hrvatskoj rasla su tek 2,5 posto, dok se u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad od 3,2 posto”, poručio je direktor Sektora za životna osiguranja najvećeg domaćeg osiguravatelja, Croatia osiguranja, Željko Jukić.

Pad premije

Istaknuo je kako se do kraja godine očekuje pad bruto domaćeg proivoda (BDP) od pet posto, što znači da će do kraja godine premija životnih osiguranja pasti ukupno oko četiri posto. Iako se možda očekivalo kako će oporavak na tržištu osiguranja doći nešto ranije, Jukić predviđa kako je 2011. godina izglednija za oporavak, dok će tek 2012. biti zabilježen rast. “Životno osiguranje pokretač je tržišta osiguranja i očekujemo rast. Uz očekivani oporavak makroekonomskih pokazatelja, životna osiguranja trebala bi preuzeti vodeću poziciju u ukupnoj premiji svih osiguranja”, kazao je Jukić. No, još uvijek glavni problem ovoga sektora jest nerazvijenost, obzirom na standarde i kretanja u Europskoj uniji.

Petina štedi

Međutim, potencijal razvoja životnih osiguranja na domaćem tržištu daje i analiza mirovinskih sustava. “Ona ukazuje na nedostatak sustava temeljenog na međugeneracijskoj solidarnosti. Naime, s aspekta demografskih promjena te nužnosti osobne štednje za mirovinu, polica životnog osiguranja nameće se, uz dodatni porezni poticaj, kao ključan proizvod”, ističe Jukić. Prema posljednjim dostupnim podacima, samo 19 posto Hrvata štedi, od čega više od polovice štedi uplaćivanjem police životnog osiguranja.

Nedovoljnu razvijenost i veliki potencijal rasta, potvrdio je i Jakša Krišto sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. “Kao ključni konkurent polici životnog osiguranja nameće se ulaganje u banke, investicijske fondove i tržište kapitala. Ipak, pravo konkurentno okruženje nije razvijeno jer gotovo i ne postoje institucije koje pružaju dugoročnu štednju i mirovinsku štednju, a da to nisu zakonom obvezne”, kaže Krišto. Upozorava kako se životno osiguranje mora nametnuti i snažnije pozicionirati kao temeljni financijski proizvod koji bi svaka osoba trebala imati.Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, pad premije u životnim osiguranjima u prvih devet mjeseci najviše je pogodio jednog od najjačih igrača u tom segmentu tržišta. Osiguravateljska kuća Allianz je do kraja rujna zabilježila premiju od 236,7 milijuna kuna što je za petinu manje nego u istom razdoblju lani te se sad nalazi na drugom mjestu domaćeg tržišta Ostali osiguravatelji zabilježili su manje padove, a neki među njima su čak ostvarili i rast.(osiguranje.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here