Home Vijesti Znanstvenici Vladi: Nemamo alternativu za brodograđevnu industriju

Znanstvenici Vladi: Nemamo alternativu za brodograđevnu industriju

1135
0

Ocjenjujući kako je nastupio kritični trenutak za domaću brodograđevnu industriju pismom vladi oglasio se organizacioni odbor  znanstvenog simpozija SORTA. U ime brodograđevne znanosti traže od Vlade da odgodi pregovore s EK o brodograđevnoj politici, da ih se aktivno uključi u pripremu tendera za prodaju škverova ta da u ime struke sudjeluju u radu pobvjerenstva za izbor najboljeg ponuđača.

Za dugogodišnju krizu domaćih navoza odgovornima smatraju sve vlade od 1991. godine do danas jer kako ističu, niti jedna nije uvažavala stavove i prijedloge struke.

Postavljane su političke uprave i nadzorni odbori, što je ostavilo nesagledive posljedice a jedino je pulski Uljanik održao kontinuitet uprave i tako došao do pozicije jedinog uspješnog hrvatskog brodogradilišta.

Ocjenjujući značaj brodograđevne industrije za ukupno gospodarstvo RH-a, podsjećaju da ona nosi preko 12 posto ukupnog izvoza zemlje. Da kroz multiplikacijski faktor brodogradilišta donose u državni proračun znatno više novca nego što im se vraća kroz sanaciju gubitaka. Ističu da je brod jedini kompleksni nacionalni izvozni proizvod u kojeg je ugrađeno 65 posto domaće komponente.

Znanstvenici zaključuju kako RH-a nema stvarnu alternativu  za tu gospodarsku granu. Potpisnici pisma ispred stalnog organizacionog odbora SORTE su prof.dr.sc.Većeslav Čorić i akadamik Ivo Senjanović. (slobodna dalmacija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here