Home Mozaik Orkestar riječke Opere izveo poznata djela Jeana Sibeliusa

Orkestar riječke Opere izveo poznata djela Jeana Sibeliusa

1895
1

grazOrkestar riječke Opere pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održao koncert „Sibelius & Matvejeff & Graziani“ izvodeći najpoznatija djela finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Koncert je priređen u sklopu manifestacije „Jesen sa Jeanom Sibeliusom“ kojom Veleposlanstvo Republike Finske, u suradnji s partnerima, obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja.

Publika je tijekom koncerta imala prilike uživati u dva Sibeliusova remek-djela Koncertu za violinu i orkestar u d-molu i Drugoj simfoniju u D-duru. A oduševljena publika je, ne prestajući aplaudirati, dobila i sjajan dodatak – Sibeliusovu „Finlandiju“.

Veleposlanik Republike Finske Nj. E. Timo Rajakangas izrazio je zadovoljstvo što je riječka publika imala priliku uživati u djelima najistaknutijeg finskog skladatelja. ”Sibeliusov gala koncert izveden sinoć u HNK Rijeka nadmašio je sva moja očekivanja. Orkestar je Sibeliusova djela izveo precizno i s puno emocija pokazavši kako Sibelius za njih nije nepoznanica. Marco Graziani me impresionirao svojim izražajnom interpretacijom zahtjevnog Koncerta za violinu. Slušajući orkestar zatvorenih očiju osjećao sam se kao da sam u Finskoj! Gledajući i slušajući suradnju orkestra s maestrom Villeom Matvejeffom bio sam presretan svjedočiti kako Finci i Hrvati lako nalaze zajedničku frekvenciju koja im dodaje zajedničku vrijednost – također i u glazbi. Doista cijenim blisku i uspješnu suradnju s HNK Ivana pl. Zajca u organiziranju programa „Fall for Sibelius“. Vjerujem kako grad Rijeka, ali i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na kazalište koje nudi takav svestran i inspirativan program koji je uvijek na visokoj umjetničkoj razini.“

Ville Matvejeff je međunarodno poznati dirigent te glavni gost-dirigent i muzički savjetnik Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Obrazovao se na Sibelius Academy i Espoo Music Institute, a nastupao je diljem Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Tijekom svog angažmana u Operi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci dirigirao je opernim predstavama među kojima su „Oedipus Rex“ i „Don Giovanni“, ali i brojnim koncertima. Osnivač je i umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava.

Marco Graziani poznati je hrvatski violinist koji je 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi L. Sorokowa te je iste godine postao i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist i kao član mnogih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču, a dobitnik je i državne nagrade

„Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.

Manifestacija „Fall for Sibelius“ održavala se tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Rovinju, a sastojala se od pet koncerata na kojima su predstavljeni radovi ovog legendarnog skladatelja. Zadnji događaj u sklopu ove manifestacije je predavanje koji će se održat na 150. obljetnicu rođenja Jeana Sibeliusa, 8. prosinca u Zagrebu na temu „Simfonijske pjesme Jeana Sibeliusa” na Muzičkoj akademiji. Cilj manifestacije je povezati klasičnu i modernu glazbu Finske s Hrvatskom te prenijeti poruku o glazbi koja spaja države i narode.

1 COMMENT

  1. Svima jedno veliko BRAVO; dirigentu Ville Matvejeffu, riječkom orkestru i solisti – violinistu Marcu Grazianiju !
    Dio kazališne publike na repessage…nekima još trebaju osnovne poduke u smislu da se NE plješće nakon svakog stavka koncerta ili sonate…SAMO na kraju !
    …ali kako kaže jedan poznanik…ima dana kao kobasica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here