Home Food & Travel 8 mjesta koja ne smijete propustiti vidjeti barem jednom u životu

8 mjesta koja ne smijete propustiti vidjeti barem jednom u životu

489
0
pexels sparks darby 1868885 3463964

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a među brojnim mjestima na popisu za posjetiti neka su koja jednostavno ne smijete propustiti. Došlo je vrijeme da razgovaramo o 8 prekrasnih mjesta UNESCO-ve baštine koje biste trebali posjetiti barem jednom u životu. Insanitypage je sastavio ovaj poseban popis i mnogi korisnici se slažu. Nisu to malo poznate destinacije i skriveni dragulji, već destinacije čija je nevjerojatna ljepota prepoznata na globalnoj razini. Spoiler: četiri su kontinenta, ima ponešto za svačiji ukus (i budžet).

Simbol vječne ljubavi


Počinjemo s Taj Mahalom, ogromnim mauzolejem od bijelog mramora, indijskom ikonom i jednim od najposjećenijih spomenika na svijetu. Čudesna građevina u Agri u Indiji je mauzolej, trajni spomenik ljubavi muža prema njegovoj najdražoj ženi. Također je vječno svjedočanstvo umjetničkih i znanstvenih postignuća bogatog carstva, piše National Geographic. Shah Jahan, “Kralj svijeta” (koji je preuzeo kontrolu nad prijestoljem Mogulskog carstva 1628.) bio je jako zaljubljen u kraljicu kojoj je dao nadimak Mumtaz Mahal ili “Odabranica palače”. Pjesnici mogulskog dvora u Agri govorili su da je njezina ljepota takva da se mjesec sakrio od srama kad se ona pojavila. Prema legendi, dok je bila na samrtnoj postelji nakon poroda, Shah Jahan joj je obećao izgraditi najljepšu ikada poznatu grobnicu: Taj Mahal.

pexels maahidphotos 3881104

Okamenjena smrt

pexels alejandro aznar 155337093 20422281


Pompeji (latinski Pompeii) je antički grad u Italiji, koji odgovara sadašnjim Pompejima. Njegova povijest seže u 9. stoljeće prije Krista da bi završio 79. godine, kada je, nakon erupcije Vezuva, prekriven  pepelom i lapillijem visokim oko šest metara. Nakon arheoloških iskapanja i uporabom tehnike lijeva, bilo je moguće rekomponirati posljednje trenutke života nekih ljudi. Poput onih žene koja je na sebi nosila brojne dragulje u čijoj je pratnji bila četrnaestogodišnja djevojka glave umotane u plahtu. Njegovo ponovno otkriće i  iskapanja, koja su započela 1748., iznijela su na vidjelo arheološko nalazište koje je 1997. postalo dio UNESCO-ve svjetske baštine. To je drugi najposjećeniji talijanski spomenik nakon muzejskog sustava Koloseuma, Rimskog foruma i Palatina. 

Najveći na Zemlji

Yellowstone (SAD) je najstariji nacionalni park na svijetu i prostire se na 8983,18 km², što je površina veća od cijele Korzike i nešto manja od Cipra. Park je poznat po svojoj raznolikoj divljini i brojnim geotermalnim karakteristikama. Posebno po gejzirima Old Faithful, među najpoznatijim i najslikovitijim u tom području. Park u smislu klasifikacije spada u golemu kopnenu ekoregiju južno-središnjih šuma Stjenjaka.

pexels lkloeppel 2416600

Kineski zid

Veliki zid (Changcheng na kineskom) sastoji se od vrlo dugog niza zidova koji se nalaze u današnjoj Kini. UNESCO ga je 1987. godine proglasio svjetskom baštinom, a 2007. godine uvršten je među sedam svjetskih čuda modernog svijeta. Građen je počevši otprilike od 214. pr. K.  po nalogu cara Qin Shi Huanga (istog onog koji je stvorio tzv. terakota vojsku Xi’ana) za obranu carstva od nomadskog stanovništva, posebice od opasnih Huna. Prema mjerenjima obavljenim 2012. najnovijim tehnološkim instrumentima (infracrvene zrake, GPS), Kineski je zid dugačak 8851 km (od čega približno 350 km rovova i približno 2250 km prirodne obrane), ukupne duljine 21196,18 kilometara.

pexels mykon 17615498
pexels mykon 17615498

Fascinantan izgubljeni grad

U kolektivnoj mašti Machu Picchu (Peru) je skup ostataka drevnog i fascinantnog izgubljenog grada. Lokacija je opće poznata po svojim impozantnim i izvornim ruševinama i po impresivnom pogledu na dolinu Urubamba. Kao dio UNESCO-ve svjetske baštine, izabran je 2007. za jedno od sedam čuda modernog svijeta. To je treće najveće arheološko nalazište na svijetu nakon iskopavanja Pompeja i Ostije Antice. 2003. godine ruševine je posjetilo više od 400 tisuća ljudi, a UNESCO je izrazio zabrinutost zbog ekološke štete koju toliki broj turista može prouzročiti mjestu.

pexels chelsea cook 1520634 2929906

Petra

pexels axp photography 500641970 18717331
pexels axp photography 500641970 18717331


Petra je arheološko nalazište u Jordanu, smješteno oko 250 km južno od glavnog grada Ammana. Izgrađena je prije 2000 godina, u kotlini između planina istočno od Wadi Arabe, velike doline koja se proteže od Mrtvog mora do zaljeva Aqaba Crveno more. Njezino semitsko ime bilo je Reqem ili Raqmu (“Obojena”), također potvrđeno u kumranskim rukopisima. Rođena je kao grad Edomita, a zatim je postala prijestolnica Nabatejaca, visokorazvijenog naroda ratnika i trgovaca, čija je raširena trgovačka mreža povezivala jug Arapskog poluotoka sa Sredozemljem.

Otprilike u 8. stoljeću Petra je napuštena nakon pada trgovine i prirodnih katastrofa i, iako su drevne šupljine ugostile beduinske obitelji sve do nedavno, bila je u određenom smislu zaboravljena sve do modernog doba. Arheološki kompleks je zapadnom svijetu otkrio švicarski orijentalist Burckhardt 1812. godine. Brojne fasade uklesane u stijenu, koje se uglavnom mogu pripisati grobnicama, čine ga jedinstvenim spomenikom. UNESCO ga je 6. prosinca 1985. proglasio mjestom svjetske baštine. Okolno područje također je nacionalni arheološki park od 1993. godine. Petra je 2007. godine proglašena jednim od sedam suvremenih svjetskih čuda.

Koloseum

pexels asadbeksr 21194818


Vjerojatno najpoznatiji spomenik na svijetu i simbol veličine Rima, Flavijev amfiteatar, poznatiji pod imenom Koloseum, uzdiže se u arheološkom srcu grada. Djelo, koje je i danas najveći amfiteatar na svijetu, naručio je car Titus Flavius ​​​​Vespazian. Za njegovu izgradnju odabrao je područje između brda Palatina, Eskvilina i Caeliana, koje je prethodno bilo zauzeto umjetnim jezerom Neronove Domus Aurea. Njegova gradnja započela je 70. godine, a završena je 80. godine. pod carstvom Tita, sina Vespazijanova.

Građevina namijenjena borbama, igrama između gladijatora (munera), simulacijama lova na divlje i egzotične životinje (venationes) i naumachie (pomorske borbe). Sastoji se od četiri preklapajuća arhitektonska reda. Prva tri se sastoje od osamdeset lukova uokvirenih polustupovima, četvrti je podijeljen na ploče prošarane prozorima. U posljednjoj narudžbi umetnuti su zidani i drveni nosači za podupiranje goleme cerade (velarij) koja je služila za zaklon gledatelja od sunca i kiše.
Dug 189 metara, širok 156 metara, na visinu od preko 48 metara, Koloseum se prostire na površini od 24.000 m2. Mogao je primiti oko 50 tisuća gledatelja koji su mogli sjediti u cavei, sastavljenoj od stepenica od opeke obloženih mramorom. Arena, dimenzija 76 puta 46 metara, bila je napravljena od velike drvene ploče prekrivene pijeskom.

Piramide u Gizi

pexels murat sahin 1901382 3522880


Nekropola u Gizi veliko je područje u blizini Gize, predgrađa Kaira. Ova povijesna nekropola ima brojna drevna grobna mjesta, uključujući poznate piramide u Gizi i Veliku sfingu. Ime potječe od starogrčke riječi nekropolis, što doslovno znači “grad mrtvih”. Kompleks Gize nekada je bio blizu staroegipatske prijestolnice Memphisa. Plato Giza je mjesto gdje su pokopani brojni faraoni, kraljice i plemići 4. dinastije starog Egipta. Najstarija piramida, Velika piramida u Gizi, izgrađena je za vrijeme vladavine Četvrte dinastije drevnog Egipta, između 2550. i 2560. godine prije Krista, prije otprilike 4500 godina. Druga, Khafrenova piramida, dovršena je 2570. pr. K., a posljednja je izgrađena  Menkaure između 2510. i 2500. pr. K.

Koje od navedenih mjesta ste imali prilike posjetiti?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here