Home Food & Travel Koje su najzdravije namirnice na svijetu

Koje su najzdravije namirnice na svijetu

484
0
pexels makafood 82669418 8838806

American Journal of Public Health  (Američki časopis za javno zdravstvo) nedavno je proveo istraživanje o najzdravijim namirnicama koje nikako ne bi smjele nedostajati u prehrani. Uravnotežena i hranjiva prehrana temelj je zdravog života koji, naravno, mora biti integriran s tjelesnom aktivnošću i pravilnim odmorom. Prema znanstvenom časopisu sa sjedištem u Washingtonu, najzdravija kombinacija namirnica bila bi ona koja bi miješala tipične namirnice mediteranske prehrane poput voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja s namirnicama koje se više koriste u dalekoistočnim kulturama. Na primjer: tofu, kimchi, morske alge, zeleni čaj i miso. American Journal of Public Health identificirao je najzdravije namirnice na svijetu, a koje dolaze iz ove mješavine kultura.

Najzdravije namirnice na svijetu: maslinovo ulje vodi

pexels pixabay 33783 1


Prema onome što piše American Journal of Public Health, jedna od najzdravijih namirnica na svijetu je maslinovo ulje. Maslinovo ulje je svakako jedan od stupova (ako ne i stup) mediteranske prehrane. Ulje, koje je vrlo bogato mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, je lijek za zdravlje. A njegova kardioprotektivna svojstva dobro su poznata. Osim toga, može poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Leća

Druga namirnica koja nikako ne smije nedostajati na stolu je leća koja ima puno proteina i bogata je vlaknima koja pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i poboljšavaju probavu. Leća je također izvor željeza, kalija i folata.

pexels yonko kilasi 1537129 2960581

Grčki jogurt

Treća namirnica koja se ubraja među najbolje na svijetu je grčki jogurt koji je bogat proteinima i probioticima koji su vrlo važni za zdravlje crijeva. Nadalje, bogat je kalcijem i vitaminom B, pravim lijekom za kosti i energetski metabolizam.

pexels life of pix 128865

Soja


Soja je još jedna vrlo važna namirnica za naše tijelo jer je vrlo hranjiva, izvor je omega-3 masnih kiselina, vlakana i raznih fitoestrogena koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka dojke i prostate. Ova mahunarka također održava srce zdravim zahvaljujući svojoj sposobnosti snižavanja lošeg kolesterola (LDL) i povećanja dobrog kolesterola (HDL).

pexels catscoming 1385185

Kimchi

Na kraju, evo kimchija koji je možda najmanje poznato jelo na Zapadu. To je tipično korejsko jelo koje se temelji na fermentiranom povrću (primjerice kupusu ili rotkvicama) začinjenom začinima poput češnjaka, đumbira i čili papričice. Kimchi je bogat probioticima i izvrstan je izvor vitamina A, B, C i esencijalnih minerala poput kalcija i željeza.

pexels makafood 82669418 8980376

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here