Home Vijesti DAR MAR tribina: Zašto Rijeka nema kulturnu strategiju?

DAR MAR tribina: Zašto Rijeka nema kulturnu strategiju?

1743
6

Jučer je na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana prva DAR MAR tribina na temu stanja u riječkoj kulturi. Dvorana 207, u kojoj je tribina održana, bila je premala za veliki broj publike i medija koji se okupio. Zašto grad Rijeka nema osmišljenu i napisanu kulturnu strategiju, iako gradski Odjel za kulturu ima čak 28 djelatnika, samo je jedno od pitanja riječkih kulturnih djelatnika i slobodnih umjetnika na sinoćnjoj tribini.

Kao uvod u raspravu prikazan je video prilog u produkciji DAR MAR-a na temu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i loše situacije koja ga je zatekla. Prikazan je i kratki intervju s Natašom Ivančević, bivšom višom kustosicom MMSU-a koja je zbog ograničene mogućnosti odlučivanja u bitnim pitanjima i političkih pritisaka napustila svoju poziciju i otišla u Zagreb. Prilogom koji je poslužio kao ilustracija opće krizne situacije na riječkoj kulturnoj sceni otvorila su se mnoga pitanja, posebice vezeana uz strategiju i viziju Rijeke kao kulturnog središta. Na temu nedostatka strategije, osim Mani Gotovac, Kristine Posilović, Ivana Šarara, Zorana Licula i Damira Čargonje, osvrnuo se i gradonačelnik Vojko Obrsnel, koji je lopticu s grada prebacio na državu, koja također nema strategiju, te stoga onemogućava Rijeci da stvori vlastitu.


Rijeka – grad bez kulturne strategije

U žustroj raspravi također su postavljena pitanja odgovornosti Kulturnih vijeća, pitanja sukoba interesa i problema straha koji vlada među akterima na riječkoj kulturnoj sceni.

Zoran Licul smatra samozavaranjem tvrdnje da je za sadašnje stanje u kulturi odgovorna kriza. ‘Odgovorna je pogrešna gradska politika koja je u dvadeset godina najveće krize odlučila ulagati u Potemkinova sela poput bazena koji je tri puta skuplji od onog u Trstu’, smatra Licul koji je podsjetio da bi ove godine Rijeka bila metropola kulture da je svojedobno prihvaćena takva inicijativa umjesto što se forsiralo nerealne Mediteranske igre.

Ivan Šarar opisao je situaciju u Rijeci i stavove DAR MAR-a kao depresivne. Tvrdi kako zbog nedostaka novaca i velikog broja prijava na natječaj za sufinanciranje nije moguće zadovoljiti sve korisnike proračuna. Gradonačelnik Vojko Obersnel kulturnjacima je savjetovao da izvore financiranja trebaju potražiti u alternativnim izvorima, te za primjer dao sponzorstva i europske fondove, nemajući na umu činjenicu da je za financiranje iz EU fondova potrebena i podrška lokalne zajednice. Na pitanje koliko je sam Odjel za kulturu ostvario EU projekata, Ivan Šarar je odgovorio – niti jedan, ali da se trenutno čeka odgovor za devet prijava.

Zaključak tribine jest da su potrebna češća okupljanja poput ovoga i rasprave na brojne teme koje su se otvorile na tribini. Ova tribina je prva nizu koje će DAR MAR organizirati ove godine.(rd)

Previous articleKomadina pušten na kućno liječenje
Next article‘Vašar taštine, neznanja i poltronstva’

6 COMMENTS

 1. glavno da će grad masno financirati onog talijana što će švercat preko Rijeke mlade crnce u zapadnu europu da trče po travi.

 2. nema se novaca al se ima 200 tisuc ojra za kupovinu nekakvih umjetničkih slika :))) od koga, koliko ta slika kosta, tko je uzeo proviziju… ne, to vas ne zanima stoko stinog zuba :))

 3. Nema strategije?
  Ma tko bi to rekao!
  Toliki ”stratezi” a strategije ni od korova! Joj, joj, joj …
  Stratezi marš na posao!
  Šta još čekate? Možda ”kruzere” (cruisere) ?

 4. Dobro, možda je stanje u kulturi katastrofalno ali zato imamo fantastično stanje u gospodarstvu, turizmu, sportu i socijali.
  Pa, grad nam svakodnevno napreduje. Sve je veći broj zaposlenih, ljudi se doseljavaju i optimizam pršti iz svakog građanina Rijeke. El Dorado za podobne. Rijeka uber alles!!! I dobro je da znamo da je za sve loše netko drugi kriv. Beč, pardon Pešta, pardon Beograd, pardon Zagreb, pardon Bruxelles,…Bilo tko samo ne ON i njegova stranka koja, gle čuda, sisaju ovaj grad već 21 godinu.

 5. Nema strategije, a EPK se valjda dogodio sam od sebe. Daj please, smiješan portal smiješne stranke, uvijek ljut na sve oko sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here