Home Kolumne Dodatna pouka stravične nesreće u Srbiji, zbog vožnje u kontra smjeru: otpisujemo...

Dodatna pouka stravične nesreće u Srbiji, zbog vožnje u kontra smjeru: otpisujemo dizelaše, koji su najsigurniji!

1592
0

Užasna nesreća koja se 3. rujna 2023. dogodila na autocesti u Srbiji, kad se vozač automobila Fiat Punto, vozeći punom brzinom u suprotnom smjeru (!), zabio u Hyundai i20 te odmah zapalio, dokazala je poznatu činjenicu: ako se u sudaru automobil zapali, najvjerojatnije je benzinski, možda električni, a sigurno ne dizelski! To potvrđuju i komentari na društvenim mrežama, piše Željko Marušić za Autoportal.

Vjerojatno nema goreg ishoda od preživjeti težak sudar, a potom izgorjeti u nastalom požaru. U konkretnom je slučaju teško ocijeniti je li vozač Fiat Punta, koji je poginuo u strašnom sudaru, usmrćen samim sudarom, ili ga je preživio pa potom izgorio. Zbog intenziteta sudara vjerojatnost drugog ishoda je mala, ali ipak postoji! O takvim se rizicima nije raspravljalo kad je globalno donesena odluka o postupnom ukidanju dizelskih automobila (penaliziranjem, zabranom vožnje i najavljenom zabranom prodaje), premda za to nema ekološkog utemeljenja.

Dizelski automobili vozačima omogućavaju najveći komfor, jer s jednim tankom mogu prijeći i više od 1000 kilometara te se svugdje dostupno i brzo pune (dakle služe vozaču, a kod električnih je često obrnuto), imaju bolja vozna svojstva i veću sigurnost u sudaru, po dva osnova:

Prvo, maju 80 do 150 kg veću masu, koja u sudaru umanjuje opasne inercijske sile, a djeluje i barijerno. Drugo, znatno je manji rizik samozapaljenja i zapaljenja u sudaru. Koliko to znači i vrijedi, pokazala je užasna tragična nesreća u Njemačkoj.

A geostrateška priča s neutemeljenim i preuranjenim ‘ubijanjem’ dizelskih automobila, a postupno i benzinskih, čiji će vijek produljiti hibridizacija automobilskih pogona (u pravilu s benzinskim motorom), svojevrsno je ‘sađenje tikvi s vragom’, koje bi se ‘moćnicima iz sjenke’, koji sve diktiraju, moglo vratiti poput bumeranga.

U pozadini svega je, naime, ograničavanje profita i utjecaja Rusije i arapskog svijeta. Oni su im, naime, neprijatelji. No ova je ‘strategija’ veliki, neprocjenjivi strateški i industrijski dobitak za Kinu, koja im je, potencijalno, još opasniji neprijatelj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here