Home Vijesti Dvojica članova riječkog poglavarstva podnose ostavke

Dvojica članova riječkog poglavarstva podnose ostavke

336
0

Ured Grada Rijeke priopćio je da su dvojica članova gradskoga poglavarstva izvijestila predsjednika poglavarstva, odnosno gradonačelnika Vojka Obersnela, da će podnijeti ostavke na svoje dosadašnje funkcije zbog sukoba interesa po odredbama izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Ivica Plišić, član poglavarstva zadužen za urbanizam, i Darko Crnković, član poglavarstva za komunalni sustav, po ovim izmjenama i dopunama zakona postali su dužnosnici te su u sukobu interesa jer ne bi smjeli biti u suvlasništvu trgovačkih društava. Ivica Plišić je vlasnik tvrtke “Škrinjica” iz Zagreba, a Darko Crnković suvlasnik i član Uprave tvrtke “Rijekadizalo”, izvijestili su iz Ureda Grada Rijeke.

Po ovome zakonu, dužnosnici ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava, osim onih u vlasništvu i od posebnog interesa za jedinicu lokalne samouprave, niti biti vlasnici ili suvlasnici trgovačkih društava.

Iz Ureda Grada tvrde kako do sada nisu poslovali s navedene dvije tvrtke, a da je problem sukoba interesa u Gradu Rijeci i do sada bio reguliran i to naputkom gradonačelnika.

U tom se naputku navodi da trgovačko društvo ili obrt, čiji su osnivači, suosnivači ili članovi uprave supružnici, roditelji ili djeca gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, pročelnika, ravnatelje direkcija, unutarnjih revizora, direktora trgovačkih društava, u kojima Grad Rijeka ima većinski udio u kapitalu, ravnatelja ustanova čiji je osnivač Grad Rijeka, ne mogu sudjelovati u nadmetanju za nabavu roba usluga ili radova ukoliko je naručitelj Grad ili ustanova čiji je osnivač Grad.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će prihvatiti ove ostavke i imenovati nove članove poglavarstva na njihova mjesta.

Plišić i Crnković svoje ostavke formalno moraju podnijeti na sljedećoj sjednici riječkog Gradskog vijeća koje treba odlučiti o prihvaćanju. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here